Zaterdagavond vond er een schietpartij plaats (Foto: HV Almere)
Zaterdagavond vond er een schietpartij plaats (Foto: HV Almere)

Schietpartij is escalatie situatie Brink Haven: ‘Gooi er maar een bom op’

112

HAVEN CENTRUM – De overlast van een groep volwassen mannen op de Brink in Haven is afgelopen zaterdagnacht geëscaleerd in een schietpartij. Ondernemers zijn de overlast op het plein meer dan zat. Er hangen weliswaar bewakingscamera’s maar de hanggroep trekt zich daar weinig van aan. “De politie is bang voor ze”, zegt een ondernemer. “De beste oplossing? Gooi er maar een bom op.” De VVD wil actie van burgemeester Hein van der Loo en vraagt een interpellatiedebat aan.

Door Marcel Beijer

De groep bestaat volgens de ondernemers* uit volwassen mannen tussen de 30 en 40 jaar. De meesten zijn van Antilliaanse/Surinaamse afkomst. “En dan hangen er ook wat jonge meiden tussen die dat sfeertje wel interessant vinden”, zegt een ondernemer.
In de nacht van zaterdag op zondag escaleerde een ruzie op de Brink. Hierbij werd ook geschoten. Een man moest gewond naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Niet verbaasd over schietpartij

De ondernemer is niet verbaasd over de schietpartij. “Ze hebben in mijn winkel al eens dreigend naar het wapen op hun heup gewezen. De situatie dreigde al te escaleren. De mannen in de hanggroep zuipen, dealen en gebruiken drugs en hebben gewoon schijt aan alles. Soms komt de politie langs, maar die laat ze gewoon zitten. Ik zag eens hoe een agent een fles drank afpakte en in de prullenbak gooide. Die fles pakken ze daar gewoon weer uit als de politieauto de hoek om is. Er is ook geen wijkagent die zijn neus laat zien, of een praatje met ons komt maken. Je ziet nooit iemand.”

Twee leiders

Omdat wijd en zijd bekend is dat handhaving in Almere een probleem is, trekt de groep ook mensen van buiten de stad aan, wordt gezegd. “Er zijn twee leiders in de groep. Dat zijn echt criminelen. Ze dwingen verschillende ondernemers om goederen af te geven en laten dan ook dreigend het vuurwapen zien dat ze in hun jaszak hebben.”
Een andere ondernemer weet niet wat de oplossing is: “Gooi er maar een bom op. Misschien is dat de beste oplossing”, klinkt het wanhopig.

Camera’s

Op de Brink zijn – vanwege een beslissing van oud-burgemeester Ank Bijleveld - tijdelijk beveiligingscamera’s opgehangen. “Toen die er net hingen heeft dat even geholpen, maar nu niet meer. Volgens mij weten ze dat de beelden van die camera niet worden bekeken. Een ambtenaar heeft gezegd dat de camera’s niet eens aan staan.”
Een andere ondernemer zegt dat de groep op zich aardige mannen zijn. “Maar er is niets voor ze te doen in Haven. Het stadsdeel vergrijst en wat ervoor terugkomt is sociaal niet sterk. De mannen vervelen zich en gaan zuipen en blowen. En zodra ze beneveld raken, worden ze vervelend. Ik weet dat ze de mensen lastig vallen die bij café The Sting op het terras zitten. Die klanten blijven dus weg.”

Straatje om

Ook bewoners in Haven mijden de Brink steeds vaker. “Mensen lopen liever een straatje om. Iedere ondernemer hier merkt dat de omzet terugloopt. Niemand durft de winkel in zijn eentje af te sluiten. Ik weet dat sommigen het niet erg lang meer zullen volhouden.”
Een andere ondernemer is van mening dat ook de gemeente goed bij zichzelf te rade moet gaan. “Want wat willen ze met Haven? Het wordt steeds benauwder. Ik heb op verschillende plekken in Nederland een zaak gehad, maar zo erg als hier heb ik het nog nooit meegemaakt.”

VVD pleit voor gebiedsverbod

Raadslid Lesley van Hilten (VVD) is bekend met de problemen op de Brink. “Vorige week ben ik bij een aantal ondernemers langs geweest omdat ze voor langere tijd cameratoezicht willen. Toen hoorde ik al dat er een gespannen situatie is ontstaan. Het is niet verwonderlijk dat het dit weekend uit de hand is gelopen.” Ook Van Hilten heeft vernomen dat de groep mogelijk wordt aangevoerd door twee leiders. “Ik denk dat er een gebiedsverbod moet komen voor deze twee mensen en dat daarop gehandhaafd moet worden. Als dan de rust terug is gekeerd, moeten we kijken wie de meelopers zijn. Ik begreep dat jonge kinderen worden ingezet voor hand- en spandiensten.”

Interpellatiedebat

Van Hilten wil op korte termijn een interpellatiedebat aanvragen met burgemeester Hein van der Loo. “We mogen natuurlijk nooit toestaan dat criminelen het op de Brink voor het zeggen krijgen. Daarnaast moeten we als gemeenteraad goed nadenken welke kant we met Haven op willen. Om de leefbaarheid te behouden moet het stadsdeel versterkt worden.”

De redactie heeft de politie om een reactie gevraagd, maar die was nog niet in staat om te reageren.

*De ondernemers in dit artikel willen liever anoniem blijven, uit angst voor represailles.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto