Tot vier jaar cel voor woningoverval. (Foto: Adobe Stock)
Tot vier jaar cel voor woningoverval. (Foto: Adobe Stock) Adobe Stock

Tot vier jaar cel voor woningoverval bij eigen oom

Algemeen

ALMERE - Twee vrouwen van 22 en 28 jaar en een man van 25 zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor een gewelddadige woningoverval in Almere. De geplande overval vond plaats in de woning van de oom van één van de vrouwen. De rechtbank legt straffen op variërend van een jaar jeugddetentie tot vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Twee andere verdachten zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van het medeplegen van de woningoverval. 

Het slachtoffer was op 11 november 2018 in zijn eigen huis toen hij bezoek kreeg van zijn nichtje en haar vriendin. Midden in de nacht hoorde hij geluiden op het balkon. Via de balkondeur, die een stukje open was gezet, kwamen een aantal personen naar binnen. Eén van de binnendringers hield een wapen vast. Het slachtoffer dook naar eigen zeggen weg, maar voelde direct iemand op zijn rug springen. Een man vroeg vervolgens: “Waar is het geld?” Het slachtoffer zegt te zijn geslagen en bedreigd toen hij zei dat hij geen geld heeft. Ondertussen hoorde hij hoe anderen zijn kasten doorzochten leeghaalden. Terwijl er nog iemand op zijn rug zat, haalde een ander zijn trouwring van zijn vinger. Het slachtoffer zag uiteindelijk drie personen wegrennen. Ook zijn nichtje was verdwenen.

Eigen nichtje

Na de overval biechte het nichtje uiteindelijk tegenover haar oom op dat de overval gepland was, dat ze de mannen die binnen waren niet kent, maar de betrokken meisjes wel. Ze sprak bewust met haar oom af om in dat weekend langs te komen. Ze maakte foto’s van de woning zodat de medeverdachten die ook konden vinden. De balkondeur was bewust opengezet. Op de telefoon van het nichtje vond de politie een Whatsapp-gesprek waarin onder andere werd gesproken over foto’s die ze moeten wissen én over hun angst om gepakt te worden. Ook werd de naam van een medeverdachte die in de woning was genoemd. In een getapt telefoongesprek uitte hij daar vervolgens zijn zorgen over. Uiteindelijk legde het nichtje bij de politie belastende verklaringen af over alle medeverdachten.

Straffen

De rechtbank veroordeelt het 22-jarige nichtje van het slachtoffer tot een jeugddetentie van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk. De vrouw uit Amstelveen was tijdens de overval 19 jaar. De rechtbank ziet reden om het jeugdstrafrecht toe te passen. Een 25-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Hij was één van de overvallers in de woning. De rechtbank legt de 28-jarige vrouw uit Rozenburg een celstraf op van drie jaar. Ook moet ze een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 267 dagen alsnog uitzitten. Deze vrouw had contact met de medeverdachten en vervoerde hen voor en na de overval. Twee andere verdachten zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De verklaringen van het nichtje worden in die zaken niet ondersteund door ander bewijsmateriaal. De veroordeelden moeten ook een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Bron: de Rechtspraak

Uit de krant