Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Raad niet afwijzend tegenover woningbouw Laterna Magikapark

Algemeen

Door Petra Onderwater

FILMWIJK – De gemeenteraad staat niet afwijzend tegenover de plannen voor woningen en appartementen op de plek van tennispark JoyMere in het Laterna Magikapark. Dat bleek donderdag tijdens de Politieke Markt, waar hier op verzoek van GroenLinks en de PVV over werd gesproken.

Op de plek van JoyMere wil projectontwikkelaar The Way You Live 54 woningen met garage en parkeerplaatsen realiseren. Hiervoor moet de bestemming worden gewijzigd van Sport en Recreatie naar Wonen. GroenLinks en de PVV vinden dit niet wenselijk, omdat dit ten koste zou gaan van de groene waarde van dit gebied. “Ook doet het geen recht aan de afspraken die eerder met bewoners over het park zijn gemaakt”, stelde Esther Hagelaar van GroenLinks.

Ontwikkelaar Bart Kuil van The Way You Live benadrukte dat het project ‘New Joymere’ binnen de grenzen van het tennispark wordt gerealiseerd en dus geen groen van het park opeist. “Sterker nog, het wordt groener dan het huidige tennispark, dat voornamelijk uit kunstgras, bebouwing en parkeerterrein bestaat.”

Geëmotioneerd

Eigenaresse Kyra van Bijsterveld van JoyMere vertelde de raadsleden dat het tennispark al jaren niet meer te exploiteren te is. “We hadden ooit 900 leden, nu nog maar 100. Dat is financieel niet op te brengen. Al ons spaargeld is er in gaan zitten en onze bankrekening is leeg”, verklaarde zij geëmotioneerd. “We hebben ook andere opties dan woningbouw onderzocht, maar die waren niet haalbaar of niet wenselijk. De behoefte aan woningen is groot en New JoyMere biedt mogelijkheden voor Filmwijk-bewoners om door te stromen naar een meer passende woning in hun wijk.” De belangstelling voor het project is volgens Bart Kuil ook groot.

‘Handen af van ons park’

Een aantal bewoners is echter niet blij met de plannen. Namens hen sprak Wout Klappe de gemeenteraad toe. ‘Handen af van ons park’ stond er op een spandoek dat achter hem hing. “Er zou niet meer gebouwd worden in het Laterna Magikapark. Onze verbazing was dan ook groot toen daar opeens het bord over New JoyMere bij het tennispark stond”, aldus Klappe. “Een appartementencomplex zal het park een andere uitstraling geven. Waarom is niet eerst met bewoners in gesprek gegaan over een nieuwe invulling van deze locatie?” Klappe noemde het participatietraject een ‘schijnvertoning’, maar Kuil was het daar niet mee eens. “We hebben drie informatiebijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden.”

Positief

De gemeenteraad staat niet afwijzend tegenover de woningbouwplannen. “Wij vinden het eerder positief”, verklaarde Eibert Draisma van de SP, die bekend staat om zijn strijd voor behoud van groen in de stad. “Deze plannen gaan niet ten koste van groen, want het tennispark is nu ook niet groen.” Meerdere raadsleden gaven aan dat wel voorwaarden gesteld kunnen worden met betrekking tot de prijzen van de woningen en voorrang voor bewoners uit de Filmwijk.

Wethouder Roelie Bosch, waarnemend portefeuillehouder, gaf aan dat het college de definitieve plannen van de initiatiefnemers afwacht. “Hopelijk kunnen we nog voor het einde van het jaar met een voorstel naar de raad komen. Die kan dan beslissen of zij hiermee akkoord gaat.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto