Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Zo woon ik: ‘In de zomer eten we elke avond op het kleine balkon’

Algemeen

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

KRUIDENWIJK – Toen Maria Monsma-Hazeleger de woning aan de Gipskruidweg in een brochure zag bij een makelaar in het centrum was ze op slag verliefd. “De brochure was een soort bouwpakket dat je als een maquette in elkaar kon zetten. Het zag er zo leuk uit met het erkertje en het balkon. We hebben geen moment getwijfeld en ons meteen opgegeven voor dit huis”, vertelt Maria. Nu, ruim 33 jaar later, wonen Maria en haar man Martin nog steeds met veel plezier in het huis. “In de afgelopen jaren hebben we ook weleens voor andere huizen gekeken. Maar dit huis heeft zoveel voordelen. Dat vinden we niet in een ander huis.”

Het echtpaar verhuisde 37 jaar geleden vanuit Groningen naar Almere. “We woonden toen in Stedenwijk. Ik was zwanger en we zochten een ander huis dat aan al onze eisen voldeed. We wilden graag een dichte keuken, een woonkamer op het noordoosten en vier slaapkamers, omdat we drie kinderen hebben. Dit huis had dat allemaal.”

Dia’s

Het huis is in 1987 gebouwd. “We hebben het hele bouwproces gevolgd. In die tijd maakten we dia’s. We hadden een hele serie van de bouw. Toen we hier 25 jaar woonden hebben we de dia’s gedigitaliseerd. Bij alle buren die hier nog steeds vanaf het begin wonen hebben we de digitale foto’s in de bus gedaan.”

Atelier

De kinderen zijn inmiddels alle drie het huis uit, maar het huis blijkt ook ideaal voor twee personen. “Nu we met z’n tweeën zijn hebben we veel slaapkamers over. Maar elke kamer hebben we benut. We hebben een heerlijke slaapkamer op zolder, met balkon. Onze oude slaapkamer op de eerste verdieping is nu mijn atelier. Van onze oude eettafel hebben we een werkplank gemaakt. Hier liggen mijn doeken te drogen of zet ik ze in de vernis. Het licht in deze kamer is ideaal. De kamer is op het noorden en dat geeft het mooiste licht om bij te schilderen. Mijn man heeft hier ook zijn workmate staan waar hij kan timmeren en zagen. Het is echt een heerlijke rommelkamer geworden. Er staat ook een extra koelkast. En als we met de hele familie een weekend weggaan zet ik hier altijd alle spullen vast klaar in boodschappenkratten.”

‘Zonnetje in mijn nek’

De keuken vindt Maria de fijnste plek in huis. “Daar zit ik het liefst de hele dag. We hebben een grote eettafel van twee meter lang. Hier zit ik vaak te schilderen als ik klein werk maak dat plat op tafel kan. De keuken is op het zuiden, dus dan voel ik het zonnetje heerlijk in mijn nek. Mijn man werkt ook aan deze tafel, dus dan zitten we gezellig samen.”

Eten op balkon

In de zomer eet het stel elke avond op het kleine balkon op zolder. “Het balkon ligt op het zuiden en overdag is het veel te warm op daar te zitten. Maar in de avond is het er heerlijk. We nemen dan een groot dienblad en scheppen beneden, in de keuken ons eten in een diep bord. Daar doen we dan een diep bord overheen. Ook nemen we meteen de koffiekan mee, zodat we niet meer naar beneden hoeven. Als we klaar zijn met eten, draaien we onze stoelen richting de zon en zitten we er heerlijk tot een uur of half negen. Het is net groot genoeg voor ons twee”.

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto