Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Weerwind: ‘Politie voorkwam escalaties’

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Dat er in Almere geen avondklok-rellen zijn geweest, zoals elders in grote steden, is voorkomen door uitstekend werk ‘aan de voorkant’ van de politie. Om diezelfde reden werd voorkomen dat op rellen beluste Cambuur-supporters de Fieldlabwedstrijd op 28 februari tegen Almere City konden verstoren.

Dat zei burgemeester Franc Weerwind donderdag tijdens de Politieke Markt waar de raadsleden over de veiligheid in de stad spraken. Het had heel goed gekund dat ook in Almere flinke rellen rond de invoering van de avondklok waren geweest. Door alert reageren werd dat voorkomen. Om diezelfde reden werden ook de Cambuur-supporters, die op social media hadden aangegeven te willen rellen in Almere, door de politie al op de snelweg onderschept en teruggestuurd. Dat de rellen voorkomen konden worden had te maken door werk dat op de achtergrond is verricht. “Dat is werk dat je niet ziet, maar wel ontzettend veel capaciteit kost” , aldus Weerwind. Ook de Palestina-demonstratie van vorige week kostte de politie veel werk. “Er kan bijvoorbeeld altijd een tegendemonstratie komen. En niet iedere organisatie is vooraf welwillend om ons alle informatie te geven.”

Korps

De burgemeester was vol lof over het politiekorps, maar herhaalde nogmaals dat er in Almere sprake is van enorme onderbezetting. Het Almeerse korps is, ondanks de groei van de stad, nog steeds op hetzelfde niveau als 2012. Net als vorig jaar deed Weerwind een beroep op de fracties met afvaardigingen in de Tweede Kamer om (net als hij doet bij minister Grapperhaus) druk uit te oefenen om het korps uit te breiden. “De vier grote steden zijn qua politiebezetting echt goed bedeeld, Almere niet.”

Minister Digitalisering

Weerwind riep, in zijn functie als voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland, een nieuw kabinet op om een minister van Digitalisering aan te stellen. In Nederland is een forse toename van cybercriminaliteit merkbaar, ook in Almere doet zich dat voor. Sectorhoofd John Ebbink liet weten dat de Almeerse politie om die reden het korps heeft aangepast. “We leiden meer digitale wijkagenten op, die ook bijna niet meer buiten komen. Die winnen heel veel nuttige informatie in.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto