Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Grote zorgen bij welzijnsorganisaties over bezuiniging

Algemeen

Door Petra Onderwater

ALMERE – De voorgestelde bezuinigingen op het welzijnswerk in Almere stuiten op veel weerstand. Donderdag vergaderde de gemeenteraad over hoe een bezuiniging van 1,5 miljoen euro gestalte moet krijgen. Tien insprekers uitten daarbij hun zorgen en benadrukten het belang en de noodzaak van welzijnswerk. Voorafgaand aan de vergadering hadden Humanitas, De Schoor, VMCA en de Futuregroep de raad al een brief gestuurd, waarin zij aangeven de bezuinigingen onverstandig en ongewenst te vinden.

Tijdens de online raadsvergadering op de Politieke Markt hadden de organisaties die vooraf mochten inspreken wel veel waardering voor het nieuwe Welzijnskader (WELzijn in Almere) en het participatietraject dat daaraan vooraf is gegaan. Maar om alle doelstellingen waar te maken zou er volgens hen eerder geld bij moeten, in plaats van te bezuinigen. “Iedere geïnvesteerde euro kan geld opleveren, door te voorkomen dat kwetsbare mensen doorstromen naar veel duurdere GGZ of WMO trajecten”, verklaarde Jerzy Soetekouw, voorzitter van de VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere). Een andere inspreekster vertelde geëmotioneerd hoe belangrijk het VMCA Maatjesproject voor haar is. “Ik zou niet weten wat ik moet als deze ondersteuning wordt wegbezuinigd. Voor mij en vele anderen is dit geen luxe, maar noodzaak.”

Belangenbehartiging

Hans Hobijn, bestuurslid van het Stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere (SOGA) en bestuurslid van het Breed Overleg in Almere, sprak over de waarde van organisaties voor belangenbehartiging, waar ook op bezuinigd dreigt te worden. “Voor mensen met een beperking of aandoening is het belangrijk dat zij ergens terecht kunnen voor ondersteuning, advies en lotgenotencontact. Dat geeft het gevoel dat je er niet alleen voor staat”, vertelde hij.

Gerard Boekhoff, directeur van De Schoor, wees erop dat het welzijnsbudget al jaren niet is meegegroeid met de stad. “Als je het Welzijnskader leest zou je verwachten dat dit nu rechtgetrokken zou worden, maar het tegendeel is waar. Terwijl de stad door blijft groeien”, aldus Boekhof. Hij hield een betoog over het belang van de buurthuisactiviteiten en sloot dat af met een oproep aan de raadsleden. “Doe het niet, verzin een list. Niemand wil deze bezuinigingen en niemand vindt het verstandig, terwijl de inhoud van het Welzijnskader wel heel erg gewaardeerd wordt.”

Wijsheid

De tien insprekers wensten de raadsleden veel wijsheid toe bij de besluitvorming, maar zover kwam het donderdagavond nog niet. Er bleef na de inspraakronde nog slechts tien minuten vergadertijd over voor de raad zelf, waarop besloten werd volgende week verder te praten over het Welzijnskader.

De artikelen over de bezwaren tegen de bezuiniging zijn hier en hier te vinden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto