Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerse kunstenaars maken coronakunstwerk voor vaccinatielocatie

Algemeen

Door Petra Onderwater

HAVEN – Mensen die hun coronaprik krijgen in de sporthal van Almere Haven, hebben tijdens het wachten iets om naar te kijken. De Almeerse kunstenaars Sietse van der Wal, Lieke Frielink en Floor Schothorst maakten in opdracht van GGD Flevoland gezamenlijk een groot kunstwerk voor de vaccinatielocatie. Het bestaat uit twintig cirkels van 1,5 meter die steeds dichter bij elkaar komen. “Het markeert dit coronatijdperk en blikt hoopvol vooruit naar het moment waarop wij niet meer op afstand van elkaar hoeven te blijven”, vertelt Van der Wal.

GGD Flevoland wilde de wachtruimte aangenamer maken voor de mensen die gevaccineerd worden. “We hebben deze Almeerse kunstenaars daarom gevraagd om voor de kale achterwand een kunstwerk te maken, met een positieve insteek en zonder politiek statement. Het resultaat is echt prachtig”, vindt Aldrik Dijkstra, coronamanager van GGD Flevoland.

Historisch ankerpunt

“We wilden een kunstwerk maken dat een soort historisch ankerpunt vormt en deze uitzonderlijke periode markeert”, vertelt Lieke Frielink. “Het begrip ‘social distancing’ is toch wel kenmerkend voor deze tijd en daar wilden we iets mee doen. Het kunstwerk bestaat uit cirkels van anderhalve meter, die steeds dichter naar elkaar toe komen en in het midden samenvloeien.” Sommige afbeeldingen zijn duidelijk herkenbaar, zoals een groep mensen dicht bij elkaar, maar andere cirkels zijn meer abstract. “We wilden de toeschouwers de ruimte geven voor hun eigen fantasie en interpretatie. Anders zijn ze snel uitgekeken, terwijl ze hier toch een kwartier zitten te wachten.”

Corona-impuls

Het kunstwerk is mede gerealiseerd dankzij een bijdrage vanuit het Cultuurfonds Almere. “Met onze corona-impuls steunen wij cultuurmakers die reflecteren op deze coronatijd en daar is dit project een heel mooi voorbeeld van”, aldus Jan-Melle Liscaljet, directeur Cultuurfonds Almere.”Het is geweldig dat je hiermee zoveel mensen die gevaccineerd worden even kunt laten verdwalen in een kunstwerk, van Almeerse kunstenaars, in plaats van naar een grijze muur te staren.”

Het kunstwerk werd dinsdag onthuld door Aldrik Dijkstra en Jan-Melle Liscaljet, in bijzijn van de kunstenaars en bezoekers die zojuist hun coronavaccinatie hadden gekregen. “Ik vind het erg mooi. Het geeft iets om naar te kijken en over na te denken”, zegt een dame die vanuit Harderwijk naar de priklocatie in Almere is gekomen. Haar buurvrouw komt uit Ermelo. “Een eindje rijden, maar met deze onthulling maken we toch wat bijzonders mee”, lacht zij.

Er wordt nog nagedacht over een plek voor het kunstwerk wanneer de priklocatie niet meer nodig is. “Wellicht op ons hoofdkantoor, als blijvende herinnering aan deze ook voor GGD Flevoland ingrijpende periode”, besluit Dijkstra.

Kunstenaar Floor Schothorst, Jan-Melle Liscalject (Cultuurfonds), Aldrik Dijkstra (GGD), Andrea van der Kraan (GGD) en kunstenaars Lieke Frielink en Sietse van der Wal bij het kunstwerk ‘Social Undistancing’. (Foto: Astrid van Lenthe)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto