Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Forse hoeveelheid aanrijdingen met wild bij Almere

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – In heel Flevoland zijn vorig jaar ruim 400 reeën en vossen slachtoffer geworden van aanrijdingen met auto’s. “Vorig jaar was al een triest record en nu zitten we al op 200, de helft van wat we vorig jaar hadden”, vertelt John Houtveen van de stichting Funabeheer Flevoland. “In heel Almere zijn dit jaar al 70 dieren doodgereden, waarvan tien vossen en de rest reeën.”

De aanrijdingen vinden met name plaats op de A6, de Buitenring, de Oostvaardersdijk, Gooimeerdijk en de Godendreef. “De dieren raken op drift doordat ze in de bossen verstoord raken”, vertelt Houtveen. “Alles wat afwijkt van normaal kan voor het wild reden zijn om te gaan vluchten. Verder heeft het te maken met het feit dat veel gebieden waar reeën lopen tegen of tussen de bebouwing liggen. Daar mogen ze niet bejaagd worden en breidt de stand zich uit. Rond Nobelhorst worden de reeën in een steeds kleiner gebied gedrukt. Dat is de reden dat er veel reeën worden doodgereden op de Buitenring en de Tussenring. De reeën komen ook de wijk in. In Almere Buiten heb ik een ree die op de busbaan terecht was gekomen en door een bus was aangereden uit zijn lijden moeten verlossen.”

Honden

“Mensen mogen alleen tussen zonsopgang en zonsondergang het bos in. Die tijd is bedoeld om het wild een moment rust en tijd voor foerageren te geven”, vertelt Houtveen. “Almeerders kunnen hun steentje bijdragen door niet van de paden af te gaan. En in het bos al helemaal geen feestjes vieren. Alles wat onverwacht is, is funest. Verder is het nodig om honden aan de lijn te houden. Zeker in deze tijd, nu de reeën drachtig zijn. Een gezond en fit ree kan een hond meestal nog wel voor blijven, maar een drachtig ree heeft geen schijn van kans. Die worden nu ook met enige regelmaat gegrepen. Bovendien als als een reekalfje de geur van een hond op zich krijgt is de kans groot dat het verstoten wordt door de moeder.”

Oorzaken

Een van de redenen dat reeën op drift raken kan zijn dat er in deze coronatijd veel meer mensen de bossen in trekken. “De reeën reageren daar op en komen daardoor op de wegen”, legt Houtveen uit. “Een andere theorie is dat het grote aantal aanrijdingen te maken heeft met de avondklok waardoor veel meer mensen voor tien uur ‘s avonds in de schemering naar huis gingen. Juist in die periode waren er de afgelopen tijd meer verkeersbewegingen. Maar wetenschappelijk bewijzen kunnen we de oorzaak niet. Het lijkt nu gelukkig wel te stabiliseren.”

Hekken

Hekken langs de wegen is onwenselijk als oplossing. “Dan worden de dieren beperkt in hun bewegingsvrijheid. Je voorkomt wel dat ze de weg over gaan, maar ze kunnen dan niet meer migreren. Dat is juist voor reeën heel belangrijk. Als je het leefgebied gaat inrasteren wordt de druk op de dieren nog groter”, zegt Houtveen. “Langs de Waterlandseweg hebben we wel ingerasterd omdat het daar echt gevaarlijk was. Het aantal aanrijdingen is daardoor wel afgenomen maar ze komen nog steeds voor. Net als langs de Gooiseweg, die is ook gerasterd.”

Niet opjagen

Als mensen een ree in de wijk zien lopen moeten ze dat niet gaan opjagen om ze de goede kant op te krijgen, legt Houtveen uit. “Als een ree verstoord is dan is hij zeer onvoorspelbaar en kan hij juist de weg oplopen.”

(Foto: Adobe Stock)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto