Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Brans Stassen over kunst in AlmereVerdwenen kunst

Uitgaan

ALMERE - Kunst in de openbare ruimte kom je in Almere overal tegen. Wie heeft het bedacht en wie heeft de kunstenaars uitgekozen? Oud-stedenbouwkundige Brans Stassen vertelt erover in een serie stukken over monumentale kunst in Almere.

De oude Grieken zeiden dat je niet dood bent zolang ergens iemand je zich nog herinnert. Hoe onsterfelijk is kunst? Wat weten we nog van de kunstwerken in Almere die verdwenen?

Kinderspel

De autovrije straatjes van Stedenwijk Midden werden bij oplevering opgesierd met twintig objecten, gevormd uit de klinkers van de straat met stalen balken in fel groen daar overheen. Speciaal voor Almere gemaakt door de Friese ontwerper Henk Lampe. In een nieuwe stad moest het eens anders dan de bekende ‘pop op een sokkel’. Geen kunst om van afstand naar te kijken, nee het moest gewoon bij de straat horen, uitnodigend tot kinderspel. Maar toen ik er later een keer terugkwam waren ze weg, geen spoor van te bekennen. Bij een herstrating moet het allemaal bij het oud vuil zijn gezet. Dat heb je ervan als beelden niet meer op een sokkel worden gezet.

Energie-naald

Hetzelfde overkwam een fleurig beeld op het Leeuwardenplein. Voor deze allereerste buurt van Almere stad had de kunstenaar Jan van Munster zijn 60 meter hoge ‘Energie-naald’ ontworpen. Daar waren de bewoners alleen niet blij mee, omdat de top bij stormwind behoorlijk heen en weer zwiepte. Hij moest verhuizen naar een andere plek. Voor de leeggekomen sokkel mocht Prosper Verwilligen iets nieuws maken. Het werd een kleurig ensemble. Aan de vierkante sokkel voegde hij een ronde grasheuvel toe en een helrode metalen driehoek, als een accent op het groene plein. Drie materialen steen gras staal, in drie vormen vierkant cirkel driehoek. Je zult er nu tevergeefs naar zoeken, het is allemaal weg. Ergens in de stad moet deze kunst toch nog wel voortleven. Er moeten plaatjes van zijn op rommelzolders in diadozen en fotoalbums: de beelden van Lampe en Verwilligen met spelende kinderen erbij. Aan het Leeuwardenplein ligt zelfs een school. In elk geval leven de herinneringen eraan voort tussen de oren van iedereen die daar ooit elke dag omheen liep of fietste.

Brans Stassen

Deze kunstwerken van Lampe (links) en Verwilligen (rechts) zijn verdwenen uit het Almeerse straatbeeld. (Foto’s: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto