Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Duistere wegen vaccinatie in Almere

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Een aantal Almeerders verbaast zich over de gang van zaken rond de vaccinatie in de stad. De priklocatie aan de Parkwerf in Almere is geregeld volgeboekt met een wachttijd van twee maanden melden zij. De GGD zegt dat zij volledig afhankelijk is van het aantal vaccins dat wordt aangeleverd.

Vaak worden alternatieve locaties aangeboden zoals Huizen, Purmerend, Schiphol, Amersfoort en Lelystad. Een lezer meldt dat hij zelf eind april in Kampen terecht kan, terwijl een kennis van hem die in Kampen woont, zegt dat die stad voor hem weer volgeboekt was en hij moest uitwijken naar Lelystad. Het gaat hier vaak om oudere inwoners die niet al te mobiel meer zijn.

Ingewikkeld

Een woordvoerder van de GGD Flevoland meldt dat het een ingewikkelde situatie is die niet door de GGD Flevoland geregeld wordt. De landelijke organisatie gaat er over. “Het kan zijn voorgekomen dat mensen te horen hebben gekregen dat de vaccinatiestraten tijdelijk vol zitten.”

De GGD Flevoland zet wel vraagtekens bij de termijn van twee maanden. “Er zijn nieuwe tijdsloten open gezet: in de vier weken van 5 april tot 10 mei is nu voldoende ruimte. Dat is voor mensen die in de doelgroep vallen van 70+. “Zij kunnen gewoon in Almere terecht. Wij als GGD mogen pas de slots openzetten zodra we genoeg vaccins hebben. Dán kunnen mensen gepland worden voor een afspraak. Het is een samenspel tussen RIVM, VWS, GGD Flevoland en de landelijke afsprakenlijn. Best ingewikkeld. We snappen dan ook heel goed dat mensen zich hierover verbazen”, zegt de woordvoerder.

Hoeveelheid vaccins

Verder is het geen automatisme dat Flevolanders ook in Flevoland worden gevaccineerd. “Sterker nog, Flevoland vaccineert ook mensen uit andere regio’s”, zegt GGD Flevoland. “Wij als GGD staan helemaal gereed om heel Flevoland te vaccineren maar… we zijn volledig afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die we krijgen van het RIVM. Sinds deze week hebben we voldoende vaccins om alle vaccinatielocaties in Flevoland te laten draaien.”

De priklocatie in Haven. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto