Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nog geen duidelijkheid voor ligplaatshouders

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – De voormalige ligplaatshouders van jachthaven Haddock weten nog niet of ze op hun tijdelijke plekken in de Havenkom en het Weerwater kunnen blijven liggen. Hun ligplaatscontract loopt 17 september af. Wethouder Veeningen (D66) kon donderdagavond op de Politieke Markt niet zeggen hoe het verder moet.

“Als we de vergunning voor tijdelijke ligplaatsen gaan verlengen, kunnen daar ook weer bezwaren tegen komen”, zei de wethouder. “Als het aan mij ligt, kunnen de bootjes blijven, maar we moeten rekening houden met bezwaren.”

Voor de ligplaatshouders is er dus nog steeds geen duidelijkheid waar ze met hun bootjes na september heen moeten als de contracten niet worden verlengd. De enige oplossing zal dan voor de bootjeseigenaren zijn Almere te verlaten of hun bootjes ‘wild’ neer te leggen in de Almeerse wateren. Ook over een eventuele nieuwe jachthaven is nog geen duidelijkheid. Wethouder Veeningen zei dat er over enkele weken een plan gepresenteerd wordt aan de raad. De locatie Noorderplassen is nog geen zekerheidje. “Veel mensen in die buurt zien een jachthaven niet zitten”, zei Veeningen.

Haddock

De jachthaven was geagendeerd door de PVV. “De PVV maakt zich zorgen over de voortgang van de realisatie van een binnendijkse jachthaven. Sinds 2019 wordt onderzoek gedaan naar de toekomst van jachthavens in Almere. De raad zou de uitkomsten hiervan voorgelegd krijgen in het voorjaar 2020, later eind 2020. Maar we hebben nog niets gehoord van het college”, zei raadslid Annette Raijer

Vooraf aan de vergadering spraken vier bootjeseigenaars de raadsleden toe. Zij willen dat Philip van Thiel van de voormalige jachthaven Haddock aan het Weerwater aan de slag kan met een nieuwe jachthaven aan de Noorderplassen. “We missen de saamhorigheid van de jachthaven”, stelden ze. Ook maakten ze zich grote zorgen om de veiligheid van hun bootjes op de tijdelijke plekken. “Bovendien hebben we nog niets gehoord van de gemeente over de voortgang. We leven volledig in onzekerheid.”

D66 en CU

Niet alle partijen lijken een voorstander van Haddock. Met name D66 en de ChristenUnie lieten zich daar smalend over uit. Hans van Dijk van de ChristenUnie verweet Raijer dat zij van de PvH was, de Partij voor Haddock. Raijer van de PVV reageerde verbolgen: “Hoe kunt u dat nu zeggen. Ik heb het woord Haddock niet één keer genoemd.”

Na afloop van de vergadering toonden de insprekende ligplaatshouders zich geschoffeerd door D66 en de ChristenUnie. “ We worden niet serieus genomen.”

In 2019 werden tijdelijke ligplaatsen geraliseerd bij de Hengelostraat. (Archieffoto Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto