Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Hubertus Almere betreurt subsidiestop voor opleidingstraject en -orkest

Uitgaan

ALMERE – Muziekvereniging Hubertus Almere vindt het belangrijk om kinderen en jongeren in aanraking te brengen met blaasinstrumenten, op te leiden en talent te ontwikkelen. Het is dan ook een grote tegenslag dat de gemeente Almere de jaarlijkse subsidie voor dit opleidingstraject heeft stopgezet.

Hubertus Almere, 61 jaar geleden opgericht in Amsterdam en sinds 1987 in Almere gevestigd, is goed op weg richting de 100 leden. Naast een harmonieorkest en een bigband heeft de muziekvereniging een opleidingsorkest voor jonge en beginnende muzikanten.

“Sinds dit jaar heeft de gemeente het cultuursubsidiebeleid gewijzigd en blijkbaar passen wij daar niet meer tussen. Hetzelfde geldt voor onze collega-muziekvereniging Brassband Almere”, zegt voorzitter Hans Oldenburg van Hubertus Almere. “Voor onze vereniging betekent dit onder andere dat de subsidie voor ons gehele jongerenopleidingstraject en opleidingsorkest wegvalt. Een bedrag van 10.000 euro per jaar, dat we al zeven jaar gewend waren te krijgen.” De subsidie werd jaarlijks voor drie doeleinden gebruikt: gedeeltelijke financiering van het opleidingsorkest, individuele opleidingen en muzieklessen op basisscholen.

Extra uitdaging in coronatijd

De afwijzing van de subsidie-aanvraag betekent volgens Oldenburg niet dat het voorbestaan van de vereniging in gevaar komt. “We zijn gelukkig gezond genoeg. Maar we zullen wel concessies moeten doen wat betreft de opleidingsorkesten”, aldus de voorzitter. “We willen deze zo laagdrempelig mogelijk houden, dus we moeten voorzichtig zijn met het verhogen van de contributie. We willen beginnende muzikanten, die nog aan het ontdekken zijn of dit wat voor hen is, niet meteen op hoge kosten jagen. We zoeken dan ook naar andere oplossingen, zoals kortere repetitietijden en het samenvoegen van kinderen en volwassenen bijvoorbeeld.”

Een extra uitdaging in deze toch al moeilijke coronatijd, waarin optredens zijn afgeblazen en repeteren al lange tijd niet mogelijk is. “We proberen met online lessen het niveau enigszins op pijl te houden, maar samen spelen, in harmonie, is toch iets anders”, aldus Oldenburg. “Ook de motivatie om thuis zelf te repeteren is soms moeilijk op te brengen, maar we zullen helaas nog even vol moeten houden.”

Nieuwe aanwas lastig

Met de opleidingstrajecten op Almeerse basisscholen wordt noodgedwongen gestopt. “Ontzettend jammer, want dat was niet alleen een manier om kinderen in aanraking te brengen met verschillende blaasinstrumenten, maar ook om ze enthousiast te maken voor onze vereniging. De bestaande orkesten en onze big band draaien wel door, maar nieuwe aanwas vinden is een stuk lastiger.”

De gemeente Almere liet eerder weten het cultuuronderwijs op scholen vanaf 2021 via twee lijnen te ondersteunen: via het programma Kunst is Dichterbij dan je Denkt en via de organisatie Collage. “Ook muziekeducatie maakt deel uit van dit aanbod”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

(Archieffoto: aangeleverd)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto