Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Raad stemt voor herbenoeming burgemeester Weerwind

Algemeen

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra

ALMERE - Wat de gemeenteraad betreft blijft burgemeester Franc Weerwind nog eens zes jaar burgemeester van Almere. Dat is dinsdag in beslotenheid beslist.

De raad is wettelijk verplicht om in beslotenheid over de herbenoeming te beslissen. Vice-voorzitter Willem Boutkan van de gemeenteraad stelde dat de vertrouwenscommissie zorgvuldig en transparant haar werk kon doen. De herbenoeming van Weerwind wordt nu doorgegeven aan de commissaris van de Koning in Flevoland. Uiteindelijk beslist het ministerie of de benoeming ook defnitief wordt. Dat zal uiterlijk in september zijn.

Dankwoord

In zijn dankwoord zei Weerwind dat een herbenoeming zeker niet vanzelfsprekend is. Hij zei het een eer te vinden om nog eens zes jaar burgemeester van deze stad te mogen zijn. “Bij mijn installatie in 2015 heb ik al gezegd dat ik een blijvertje zou zijn. Dat ik geen ambitie heb voor een carrière in Den Haag. Ik wilde Almeerder zijn en dat ben ik geworden. Ik heb mogen aanschuiven bij Almeerders aan de eettafel. Soms bij puissant rijke Almeerders, soms bij stadsgenoten die een maaltje bij elkaar hadden gescharreld. Deze bezoeken hebben mij inzicht gegeven in de stad en haar bewoners. Almeerders zijn eigenzinnig maar helpen je en begeleiden je als dat nodig is. Want we hebben hoogtepunten gekend en ook diepe dalen. Ik heb daarin nieuwe vrienden leren kennen. Ik ben trots dat ik Almeerder mag zijn en blijven. De komende jaren wachten ons veel bestuurlijke vraagstukken die bij een groeiende stad horen. Er komen grote intensieve onderwerpen op ons pad.” Weerwind noemde daarbij specifiek de coronaproblemen en de Floriade. Hij noemde de wereldtuinbouwtentoonstelling een ‘mooie maar moeilijke klus’. “Het is zeker geen bloemetjesshow, maar een leercasus voor de wereld op het gebied van het voedselvraagstuk, waarmee we met 42 internationale inzendingen een voorbeeld mogen geven aan de wereld.”

Olifant

Van de gemeenteraad kreeg de burgemeester een kristallen olifant cadeau. Volgens Boutkan staat dat dier symbool voor de burgemeester. “Een olifant straalt kracht en wijsheid uit. Maar ook rust. Het is een sociaal dier dat met zijn omgeving verbonden is. Een olifant treedt niet snel op de voorgrond, maar trompettert wel als dat nodig is.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto