Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Boek ‘Latijns-Amerikaanse vrouwen in Almere’ gelanceerd op Internationale Vrouwendag

Algemeen

Door Petra Onderwater

ALMERE – De Almeerse fotografe Lyla Carillo-van der Kaaden lanceert op 8 maart, Internationale Vrouwendag, officieel haar boek ‘Latijns-Amerikaanse vrouwen uit Almere, Verhalen van migranten in een nieuw land ‘. Het boek is onderdeel van het project Women of Almere en verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Spaans.

“Onze jonge stad herbergt maar liefst 192 etnische groepen en 148 verschillende nationaliteiten. Hoe bijzonder is het dat zoveel inwoners uit alle hoeken van de wereld hier samen wonen”, aldus Lyla. Zij is zelf geboren en getogen in Guatemala en woont sinds 2005 in Almere. “Ik was heel benieuwd naar de verhalen van andere migrantenvrouwen die deel uitmaken van onze multietnische en multiculturele samenleving. Allemaal hebben wij ons eigen verhaal over hoe wij naar dit land zijn gekomen en over onze ervaringen in deze nieuwe stad.”

Rol van migrantenvrouwen

Tegelijkertijd biedt dit project volgens Lyla een kans om een aantal vooroordelen tegen migranten, met name tegen vrouwen, weg te nemen. Door middel van fotografie en verhalen wil zij de realiteit en rol van migrantenvrouwen in Almere in beeld brengen. “Ik heb de eerste 25 verhalen verzameld, maar vanwege de coronamaatregelen was het lastig om het project onder de aandacht te brengen van het publiek.”

Haar tentoonstelling met vrouwenportretten in het stadhuis kon niet worden bezocht en ook de expositie in voormalig Casa Casla is nagenoeg niet te zien gezien geweest vanwege de lockdown. “Mijn derde tentoonstelling, eveneens zonder publiek, is bij de Stichting Casa Migrante Amsterdam in het kader van Internationale Vrouwendag”, vertelt de Almeerse. “Ook is er een tentoonstelling gepland in de Guatemalteekse ambassade in Den Haag, wanneer Covid dit toelaat. Zo hoop ik alsnog aandacht te kunnen geven aan het boek, het project én vooral de vrouwen die hier aan hebben meegewerkt. Zij hebben zich net als ik opengesteld om hun verhalen te vertellen en hun stad Almere te promoten.”

Uitrollen naar andere steden

Na 12 maart is het boek te koop via de website https://womenofalmere.101studio.nl. “Op deze site zijn de verhalen van de vrouwen gratis te lezen, maar het boek heeft veel extra’s en mensen die het boek kopen steunen het project, zodat ik hiermee kan doorgaan”, benadrukt Lyla. “De verhalen in dit boek verbeelden de verhalen van vele andere migrantenvrouwen in ons land en over de hele wereld. Women of Almere kan als model dienen en worden uitgerold naar andere steden. Zoals bijvoorbeeld Women of Lelystad, Den Haag of Rotterdam.”

Lyla wil graag alle betrokkenen bedanken, in het bijzonder de vrouwen voor het delen van hun verhalen en iedereen die heeft geholpen de publicatie van dit boek mogeljk te maken. Volg Women of Almere ook op Facebook en Instagram.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto