Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Op ‘safari’ over het Floriadeterrein

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Almere DEZE WEEK ging met Floriade-directeur Sven Stimac op ‘safari’ over het terrein van Floriade. Veiligheidshesje aan en bouwhelm op. In een golfkarretje, bestuurd door vrijwilliger Theo ging het over het Floriadeterrein. Stimac vertelde in een uur hoe het er nu met Floriade voorstaat.

De eerste stop is bij het voedselbos op het Utopia-eiland. Waar voorheen tijdens de Urban Greeners een grote ruigte was, is nu van alles te zien. “Wij ontwikkelen dit eiland nu samen met de Aeres Hogeschool”, vertelt Stimac. “Het wordt een praktijk- en onderzoekslocatie. Uiteindelijk laten we hier zien hoe de groene randen in een stad met stadslandbouw vorm kunnen krijgen. Hier komt een agro-forest, landbouw in een bos. Oude land- en tuinbouwtechnieken worden gebruikt bij innovatie om zo een groene stad in te richten.”

Kabelbaan

We komen langs de masten van de kabelbaan. De funderingen voor het station liggen er ook al. “Eind maart gaan de kabels over de A6 en in april moet de kabelbaan klaar zijn”, zegt Stimac. “Aan de overkant van de A6 gaat de kabelbaan steil omhoog. Eenmaal boven de A6 hebben de bezoekers een prachtig uitzicht over de Floriade en over de stad Almere.” Stimac hoopt dat vanaf 15 juni de eerste bezoekers al van de kabelbaan gebruik kunnen maken.

Foodforest

Verder op het Utopia-eiland stopt het karretje bij het tiny food forest, een voedselbos in aanleg. Daar komt ook een natuurlijk theatertje dat samen met BonteHond ontwikkeld wordt. Daar wordt met optredens aan de kinderen verteld over de groene stad. Recreatie en natuur komen hier bij elkaar. “Het verschil met het agroforest is dat dat om professionele landbouw gaat en hier bij het foodforest is te zien wat mensen bij hun eigen woning kunnen doen met alles wat eetbaar is in de natuur”, legt Stimac uit.

Brug naar Filmwijk

Na een kort stukje rijden doemt de brug over het Weerwater op. We gaan er even op staan en zien hoe de brug met bochten over het Weerwater gaat. De brug moet een belangrijke rol spelen in de verbinding van het stadscentrum met de nieuwe stadswijk Hortus. “De brug is een verbindingsschakel in het vijf kilometer lange rondje Weerwater. De combinatie met de Floriade speelt hier een belangrijke rol”, zegt Stimac. “Recreatie, bewegen en sporten horen bij dat rondje. Met een rondje Weerwater zien mensen de combinatie van groen en bebouwing in de stad.”

Weerwatereiland

Tussendoor doemt de iconische toren Flores op. Die krijgt na Floriade huurappartementen. “Tijdens Floriade kan een gedeelte van de appartementen gehuurd worden door de internationale deelnemers om daar tijdens Floriade te verblijven”, zegt Stimac.

We passeren de Beverbrug waar op een paar meter afstand bevers in een burcht wonen en komen aan op het Weerwatereiland. Het oerbos op het terrein blijft in stand. De wandelpaden blijven. “Dit is een cultuurlandschap van 50 jaar oud dat mooi past bij Floriade. We laten hier ook iets van de ontstaansgeschiedenis van Flevoland aan de bezoekers zien. Midden in het bos ligt nog een oud weggetje, het eerste asfalt van Almere. Dat weggetje voerde vroeger naar Lelystad”, vertelt Stimac.

Ontmoeting

Daarna volgen de locaties die bebouwd gaan worden met de ingezonden paviljoens. Stimac raakt niet uitgepraat: “Daar wordt een oude techniek van houtbouw toegepast zowel in de paviljoens en de woonwijk. De sloopmaterialen van de paviljoens gaan we hergebruiken. Het paviljoen van Japan wordt zo gebouwd dat het makkelijk ontmanteld kan worden. Verder worden de kassagebouwen van Floriade ook zo ontworpen. Het toegepaste hout kan na Floriade hergebruikt worden. De Wolunie komt hier, en een paviljoen van de Almeerse kerken met een tuin waar een tiny church komt. Kerken hebben altijd een relatie met gezondheid gehad en met eten, dat past goed bij Floriade. Ook een zintuigentuin staat in de planning net als het Huis van de Vrede.”

Sociale aspect

Het sociale aspect van Floriade is essentieel. “We brengen mensen bij elkaar, landen moeten van elkaar leren en met elkaar gaan samenwerken. We brengen zo het thema ontmoeting in de Floriade.” Stimac wijst tussendoor op het grote kavel van Indonesië en de plek waar een ‘Tiny house’-wijk moet komen, rond het thema bouwen met hout. Om te vervolgen: “die ontmoeting gaat vooral plaats vinden op het centrale plein waar we nu aankomen. Er komt hier een podium met een tribune voor 1000 mensen waar we de nationale dagen met het publiek gaan vieren. Op deze plek moet later de nieuwe woonwijk worden gebouwd.”Daarachter ligt inmiddels een groot talud tegen de dijk van de A6. “Vier top tuinarchitecten gaan daar aan de slag; er komen Mien Ruys tuinen, Instagram bloemenbedden waar de bezoeker zich zo kan laten fotograferen, zodat hij mooi op de Instagramfoto komt.”

Kunstwerk

We passeren het gebouw van zorggroep Almere dat al behoorlijk vorm krijgt, komen langs de nieuwbouw van de Aeres Hogeschool en het Food Forum, paviljoen van de provincie Flevoland, die ver gevorderd zijn in de ontwikkeling. Bij terugkomst bij het kantoor van Floriade blijkt dat het groeiende pand verdwenen is. “Dat kon niet tegen de wind en de kou”, vertelt Stimac. “Er staat nu een kunstwerk dat ook bij Floriade in Venlo stond. Later komt het pand terug.” Een mooi plekje om de slotfoto van deze ‘safari’ te maken.

Directeur Sven Stimac werkt sinds 2016 voor Floriade. Hij werd toen gevraagd mee te werken aan de ontwikkeling van het businessplan voor Floriade en aan de erkenning van Floriade 2022 als wereldexpo. Daarvoor was hij projectdirecteur van Floriade in Venlo. Daarbij heeft hij al twintig jaar ervaring in wereldexpo’s. Hij begon ooit bij de wereldexpo in Hannover. Daar ontmoette hij Winny Maas die er het rijkspaviljoen van Nederland ontwikkelde en in Almere aan de basis staat van het ontwerp van Floriade.

Floriade-directeur Sven Stimac. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto