Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Griffier Jan Dirk Pruim krijgt Bonifatiusspeld

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Griffier Jan Dirk Pruim – door burgemeester Weerwind steevast ‘meneer de griffier’ genoemd - heeft de Bonifatiusspeld, de hoogste Almeerse onderscheiding, ontvangen. Uit handen van zijn eigen vrouw Rita. Burgemeester Franc Weerwind sprak de griffier wel toe, maar in verband met de coronamaatregelen kon hij de speld niet op de revers van Pruim prikken. Dat deed tot grote verrassing van Pruim zijn eigen vrouw Rita.

Pruim ontving de onderscheiding voor zijn inzet voor de Almeerse samenleving, de politiek, het openbaar bestuur, het bewaken van de locale democratie, de hulp aan raadsleden om hun werk goed te doen en voor de verbinding leggen tussen raad en de stad.

“Mij werd gevraagd naar het stadhuis te komen voor een overleg over regionale samenwerking. Dat is een onderwerp waar ik wel wat over te melden heb”, vertelt Pruim. “Een collega van mij zei dat de bijeenkomst in de raadszaal zou zijn. Ik voelde toen nog geen nattigheid, totdat ik de raadszaal binnenkwam en daar een filmploeg zag… en ook ook nog eens mijn vrouw Rita zag zitten. Even kreeg ik argwaan, het zal toch geen koninklijke onderscheiding zijn, want daar heb ik niet zo veel mee. Die moet je aan vrijwilligers in de stad geven. Gelukkig ging het ook niet om mijn afscheid (Jan Dirk Pruim gaat binnenkort met pensioen – red.). Toen bleek het om de Bonifatiusspeld te gaan. Wel, daar ben ik dus heel trots op om de hoogste onderscheiding van de stad te krijgen. Ik vind dat echt waardevol en ga hem met eer dragen.”

Dat zijn echtgenote de Bonifatiusspeld opspelde was voor Pruim bijzonder. “Ik heb als griffier intensief werk waarbij ik ook veel in de avonden werk. Dat merkt het thuisfront altijd. Daarin ben ik thuis altijd gesteund, Rita en ik konden altijd goede afspraken maken. Nu ga ik binnenkort met pensioen, mijn leven gaat er anders uitzien. Ik ga meer tijd krijgen om de fietsen en pak het pianospelen weer op. Ik hoop dat mijn vrouw van dat laatste ook kan genieten.”

De Bonifatiusspeld is de hoogste Almeerse onderscheiding. Zij wordt sinds 1983 éénmaal per jaar uitgereikt aan een persoon, al dan niet woonachtig in Almere, of aan een in Almere werkzame organisatie, die zich in de ogen van het college van burgemeester en wethouders van Almere op een zeer bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Almeerse samenleving

Jan Dirk Pruim kijgt van zijn vrouw Rita de Bonifatiusspeld. Links burgemeester Franc Weerwind. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto