Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Klimaatactivisten verenigen zich in Extinction Rebellion Almere

Algemeen

ALMERE – Almeerse klimaatactivisten hebben zich verenigd in een Almeerse tak van Extinction Rebellion. “Wij zetten ons in om de klimaat- en ecologische crisis een halt toe te roepen”, vertelt Roos Saat van Extinction Rebellion Almere.

Extinction Rebellion (XR) is een internationale beweging die strijdt tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. “De opwarming van de aarde moet stoppen, want de gevolgen daarvan zijn enorm”, aldus Roos. “Wij zijn van mening dat de overheid haar verantwoordelijkheid niet neemt. In plaats van noodzakelijk beleid in te voeren, blijft zij de industrieën steunen die onze levens in gevaar brengen.” XR organiseert creatieve acties om hier aandacht voor te vragen. “Vreedzaam en zonder geweld, maar waarbij we net genoeg in de weg zitten zodat ze niet om ons heen kunnen.”

Eisen

XR heeft een aantal eisen waarvoor wordt gestreden: ‘De overheid moet eerlijk zijn over de klimaatcrisis en de dreigende ecologische ramp, er moet worden gedaan wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar netto nul in 2025. Ook moet er een Burgerberaad komen om burgers mee te laten beslissen.’ Op 8 oktober heeft de Tweede Kamer een voorstel aangenomen om een Burgerberaad in te stellen, waarmee de eerste stap naar inspraak voor burgers is gezet.

Nog veel te winnen

Almeerse klimaatactivisten dragen vanuit XR Almere hun steentje bij. “Ik maak me al jaren zorgen over wat er in de wereld gebeurt”, vertelt Roos. De 24-jarige Almeerse is bij verschillende bewegingen betrokken geweest, waaronder Amnesty International. “Ik heb ook bijeenkomsten van XR in verschillende grote steden bijgewoond en verbaasde me erover dat hier nog geen afdeling was. Almere profileert zich als een groene stad die zich inspant voor duurzaamheid, maar er valt nog veel te winnen. De doestellingen voor het verminderen van de CO2-uitstoot zijn ook hier nog niet gehaald.”

Online bijeenkomsten

Toen haar kennis Justin Pieternella met het plan kwam om een Almeerse tak van XR in het leven te roepen, was Roos dan ook meteen van de partij. “We hadden op 24 oktober onze eerste online bijeenkomst. We organiseren deze sindsdien wekelijks op zaterdagavond vanaf 19.00 uur. We staan open voor iedereen die zich bij ons wil aansluiten. We praten onder andere over de zorgen die wij hebben en wat wij zelf willen en kunnen doen.”

Concrete acties vanuit XR Almere zijn er nog niet. “Wellicht laten we van ons horen rondom Black Friday, om actie te voeren tegen overconsumptie”, aldus Roos. Landelijk heeft XR op 17 november opnieuw actie gevoerd bij het ministerie van Economische Zaken voor het stopzetten van subsidies voor fossiele brandstoffen.

Meer informatie: https://www.facebook.com/xralmere

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto