Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Raad kritisch over bouwhoogte Ambachtsmark

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – De politieke partijen zetten tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag grote vraagtekens bij de bouwhoogte in de Ambachtsmark. Er bestaan vergevorderde plannen om onder meer in het gebied van het NCCW-gebouw vijfhonderd woningen te realiseren. Volgens inwoners van de Rozenwerf staat er in het bestemmingsplan een bouwhoogte van maximaal 15 meter. In de huidige gebiedsvisie staat dat een bouwhoogte van 24 meter toegestaan wordt.

Bewoners stelden tijdens de inspraakronde in de raadszaal dat zij in het participatieproces niet goed zijn meegenomen. Ook over deze participatie toonde de raad zich kritisch in vragen aan wethouder Julius Lindenbergh (VVD). “Ook hier verdient de participatie met de bewoners geen schoonheidsprijs”, vond Kees Ahles van Leefbaar Almere. Hij doelde daarmee op andere inbreidingprojecten in de stad waar ook de participatie te wensen overliet. “Als de bewoners de participatie zo ervaren, dan moet het college het voorstel terugnemen”, vond Toon van Dijk (PVV).

Tevreden

Vrijwel alle partijen waren tevreden met de plannen om vijfhonderd woningen op de Ambachtsmark te bouwen. Maar zij wilden graag van de wethouder weten waarom er 24 meter hoog gebouwd gaat worden. De PvdA, SP en de Partij voor de Dieren vinden 20 procent sociale woningbouw te weinig. Zeker omdat die nieuwe woningen ingeruild worden tegen bestaande sociale woningen. “Dat levert per saldo niets op, vond de SP.

Plan

Voor de beantwoording van de vragen door de wethouder was te weinig tijd over. In zijn openingswoorden kwam de wethouder de inwoners van de Rozenwerf nog niet tegemoet. “Ik ben enthousiast over het plan”, zei Lindenbergh, “ het is een impuls voor Haven. “Verder stelde de wethouder dat de gevoerde participatie niet over het uiteindelijke plan ging, maar over de gebiedsvisie. “Later volgt weer participatie over het plan.”Mark de Kuster (VVD) wilde toen weten of er wel of geen plan is voor het NCCW-gebouw. “Er zijn wel schetsen”, gaf de wethouder toe. “Daarop is te zien dat de hoogte van 24 meter bereikt wordt op het middengebouw.”

Of de wethouder de bewoners tegemoet gaat komen in een gesprek met gemeente en projectontwikkelaar zal komende week op de Politieke Markt bekend worden.

Meepraten

De insprekers waren wel tevreden over de inspreekronde. “Ik ben blij dat we zo uitgebreid ons woordje konden doen”, zegt Rozenwerfbewoonster Lineke Rijksen, secretaris Belangengroep Rozenwerf. “Fijn dat de raadsleden zo geïnteresseerd waren en vragen aan ons stelden. Het merendeel is ook bij ons langsgeweest. Dat hebben we als zeer prettig ervaren. Nu nog hopen dat we mogen meepraten over het plan.”

Rozenwerfbewoonster Lineke Rijksen spreekt in over de bouw op de Ambachtsmark. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto