Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Experiment staatswiet gaat door in Almere

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Almere gaat definitief meedoen aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Hiertoe besloot de gemeenteraad op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Dit experiment moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd. Dit experiment wordt ook wel het ‘wietexperiment’ of ‘wietproef’ genoemd.

“Met dit experiment kunnen de criminele situaties aan de achterdeuren van de coffeeshops in Almere een halt toeroepen”, stelde burgemeester Franc Weerwind. De wiet zal nu worden aangeleverd door leveranciers die onder controle staan van de gemeente en niet meer komen uit het illegale circuit.

D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel is, naast GroenLinks, D66, SP, PvdA, Respect Almere en AP/OPA een van de initiatiefnemers van de motie: “Dit is goed nieuws, zowel voor de gezondheid van gebruikers, als ook voor de strijd tegen criminaliteit. Nu mogen coffeeshops wel cannabis verkopen, maar het mag niet geteeld worden en ze mogen het niet inkopen. Toch moet het ergens vandaan komen om te kunnen verkopen. Iedereen weet dus dat de cannabis uit het criminele circuit komt. Dat is een hele gekke situatie. Bovendien mag de cannabis nu ook niet getest worden. Als gebruiker heb je dus geen idee hoe sterk de wiet is, of wat voor bestrijdingsmiddelen erin zitten. Met het experiment worden deze problemen aangepakt.”

Het Rijk wijst voor het experiment telers aan die de cannabis gaan produceren. Tijdens het experiment hoeven de coffeeshops in de deelnemende steden zoals Almere, dus geen zaken meer te doen met criminelen. Ook wordt de kwaliteit van de cannabis gecontroleerd. Van Bemmel: “Zo weet je zeker dat gebruikers minder schadelijke stoffen binnen krijgen.”

De kwaliteit van de cannabis wordt gecontroleerd. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto