Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Campus voor 1500 studenten in centrum

Algemeen

ALMERE - Op het Festivalplein, direct naast het station Almere Centrum, wil het college een studentencampus bouwen met woningen voor 1500 studenten. Zoals het een campus betaamt zijn in de plannen ook nieuwe voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, entertainment en horeca opgenomen. Ook krijgt Hogeschool Windesheim er een nieuwe Almeerse hoofdvestiging. De gemeenteraad moet na de zomer nog akkoord gaan met de plannen.

Wethouder Maaike Veeningen ziet de ontwikkeling van de nieuwe campus als enorme boost voor studenten die in Almere willen wonen en studeren, maar ook als een belangrijke ontwikkeling voor de binnenstad. “Met het huisvesten van 1500 studenten ontstaat in de binnenstad een nog levendiger en aantrekkelijker stadscentrum, met een nog diverser aanbod aan voorzieningen voor de hele stad en haar bezoekers”.

Levendig centrum

Het centrum moet dé plek in Almere voor studenten worden om te wonen en te studeren. Ook moet het de binnendstad levendiger maken. De gemeente ziet de ontwikkeling van de campus als een volgende stap om hoger opgeleiden te binden aan de stad. Inmiddels wonen er bijna 7000 studenten in Almere en volgen 4000 studenten een opleiding aan een van de twee hogescholen. Met de uitbreiding van het onderwijsaanbod van de hogescholen ontstaan er steeds meer mogelijkheden voor Flevolandse jongeren om in de eigen stad of regio te gaan studeren. Door de groei van het aantal studenten in de stad en de regio is er steeds meer behoefte studentenwoningen en voor studenten aantrekkelijke voorzieningen.

Transformatie

Met de ontwikkeling van een studentencampus wordt ook de transformatie van het centrum in gang gezet. In 2030 wonen er in het centrum duizenden Almeerders meer dan nu het geval is. Niet alleen studenten, maar ook starters, senioren en gezinnen. De extra woningen voegen volgens het stadsbestuur nadrukkelijk iets toe aan Almere. “Het verschil tussen een binnenstad en een (winkel)centrum is dat er naast aantrekkelijke winkels ook voldoende ruimte is voor onderwijs, uitgaan, cultuur, wonen en recreatie. In een binnenstad is altijd wat te doen. Voor het verbeteren van de beleving krijgen de acht pleinen een eigen sfeer. Pleinen zoals de Esplanade en Stadhuispromenade worden groener. Er zal meer kunst te zien zijn in de openbare ruimte en meer evenementen”

Een levendiger centrum, mede door de komst van een campus. (Archieffoto: aangeleverd)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto