Afbeelding
Almere DEZE WEEK

College investeert opnieuw in Floriade

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – “Is dit de laatste keer dat extra geld voor de Floriade gevraagd gaat worden?”, vroeg raadslid René Dekker (AP/OPA) tijdens de Politieke Markt van afgelopen dinsdag aan Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks). “Nee”, antwoordde Hoek stellig, “het zou naïef zijn om dat te denken.” Daarmee lijkt het onvermijdelijk dat er in de toekomst nog meer extra geld in de Floriade moet.

De raad vergaderde in een extra ingelaste Politieke Markt over het vastgoed op de Floriade. Daarbij bleek dat de gemeente toch weer geld investeert op het terrein van de tuinbouwtentoonstelling. Er gaan twee kavels teruggekocht worden van Weerwater CV om plek te reserveren voor de Dutch Innovation Experience, de rijksinzending voor de Floriade. Daar wil het college 1,26 miljoen investeringskrediet voor beschikbaar stellen, waarbij ook de risicoreserve Grondexploitatie Floriade nog eens wordt opgehoogd met 260.000 euro.

“Het gaat maar door, het gaat maar door”, mopperde Dekker van AP/OPA, “en weer wordt de hand opgehouden.”

In het gebouw van de Dutch Innovation Experience moeten de bezoekers het leven in een groene stad anno 2050 gaan ervaren. Een belegger van het gebouw wil er na afloop van het evenement veertig extra woningen bovenop realiseren. Het rijk heeft interesse voor het gebouw getoond, maar heeft nog niets toegezegd.

Toren

Verder stelden raadsleden vragen over de iconische toren die gebouwd gaan worden. Uit de voorlopige tekeningen blijkt dat dit een gebouw van dertien uit een dozijn gaat worden. Wethouder Hoek meldde dat er besprekingen gaande zijn om het gebouw te pimpen met een glazen pui en een kunstwerk. De definitieve versie van het ontwerp wordt na de zomer bekend gemaakt. Op vragen van de Partij voor de Dieren over de duurzaamheid en het groene karakter van het gebouw kwam als antwoord dat het duurzame vooral in het gebruik van de toren zit. Het hergebruik zit hem dat er eerst huisvesting voor deelnemers wordt gerealiseerd, horeca en een uitzichtpunt. Na de Floriade wordt het een wooncomplex. Na afloop schamperde Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren: “Op de foto zag ik onderin nog wel wat plantjes.”

Tanend

Er is overigens tanende interesse van de politieke partijen voor de verdere ontwikkeling van de Floriade. De gebruikelijke kanonnen Toon van Dijk (PVV), Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren), Ruud de Jonge (PvdA) en Johan de Leeuw (AP/OPA) lieten zich vervangen door collega’s. De SP, Respect! en Nida namen helemaal geen deel aan de bespreking.

Voorlopige artist imperssion toren Floriade. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto