Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Aya Selman (PvdA): ‘Preventie in de zorg levert duurzame samenleving op’

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Aya Selman is raadslid voor de PvdA. In het dagelijks leven is zij verpleegkundige in het Flevoziekenhuis. Niet alleen daardoor heeft de zorg in Almere haar grote belangstelling. “We moeten alles doen om de kwetsbaren in Almere te helpen. Daarom mag er niet bezuinigd worden op de zorg in onze stad en dus niet op het sociaal domein.”

Wat is het belang van het sociaal domein?

Het sociaal domein is de basis van de stad. Als het goed gaat met het welzijn van de mensen dan kan je bouwen aan de stad en gaat het beter met de stad.

Het sociaal domein kost de stad heel veel geld. Wat moet er gebeuren om dat uit het slop te halen?

Wat er ook gebeurt met het sociaal domein, de zorg moet steeds voorop staan, de zorg mag niet verminderen. De burger mag geen last hebben van eventuele bezuinigingen. Dat er drastische maatregelen moeten komen, dat weten we. Daarbij moet de gemeenteraad kijken wat we minder belangrijk vinden dan de meest kwetsbare mensen in onze stad. Begin maar eens met minder gras maaien. Daar kan op bezuinigd worden, waardoor we mensen kunnen helpen met bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of begeleiding. En Den Haag moet over de brug komen.

Wat kan er beter?

Als een lid van een gezin problemen heeft, moet je die helpen, maar wel zo dat je het hele gezin redt. We moeten het domino-effect voorkomen. Onze wethouder Jerzy Soetekouw was daar al mee begonnen met een gezin, een aanpak. Dat kan goed helpen. Als bijvoorbeeld een melding komt dat een gezin de huur niet kan betalen, dan moeten we daar meteen op af. Daarmee voorkomen we dat een heel gezin afglijdt.

Er wordt wel bezuinigd op de wijkteams...

De wijkteams zijn onmisbaar, die zijn de steunpilaren van de stad. Het stadhuis is voor veel mensen een drempel om binnen te gaan. Bij wie moet je daar zijn? Een wijkteam is laagdrempelig waar je sneller kan aankloppen. Dus daarom moeten de bezuinigingen op de wijkteams helemaal geschrapt worden. We moeten voorkomen dat er alleen maar pleisters geplakt worden. Wijkteams moeten vooral preventief werken en signaleren waar de problemen zijn in onze stad.

Ook welzijnsorganisatie De Schoor moet inleveren...

De bezuiniging op de Schoor doet mij pijn. Er wordt nu bezuinigd op de jongerenwerkers. Die halen de jongeren van de straat, kennen hen, en ontwikkelen hun talenten in de buurtcentra. Ook dat is preventie, ook daarmee voorkomen we dat de jongeren ontsporen en er weer meer problemen op het bordje van jeugdzorg komen. Dat is een domino-effect.

Kinderen 13 en 14 jaar lopen ‘s avonds laat over straat. Je moet dan toch bij de ouders zijn?

Daarom zijn de wijkteams zo belangrijk. Die kunnen opvoedondersteuning geven. Als de ouders niet naar de wijkteams gaan, dan zijn de jongerenwerkers een vangnet. Ook hier hamer ik weer op de preventie. Die hebben we in het verleden niet goed ingezet. Voorkom dat jongeren in het sociaal domein komen en in de jeugdzorg. Dat is een investering in de toekomst.

Nogmaals: waar moet het geld voor het overeind houden van het sociaal domein vandaan komen?

De mensen gaan voor alles. Maar bijvoorbeeld geld dat voor de Floriade is bestemd is geen structureel geld en dus ook geen oplossing voor de problemen in het sociaal domein. Den Haag moet over de brug komen, daar is bezuinigd op het sociaal domein en de jeugdzorg. Met onze fractie van de PvdA pushen we het rijk ook om over de brug te komen en doen we er alles aan om de bezuinigingen in het sociaal domein tegen te houden.

KADER

Sociaal Domein

Het sociaal domein is meer dan ondersteuning, begeleiding, jeugdhulp, dagbesteding, inkomen en welzijn, maar heeft ook betrekking op onderwijs, gezondheidszorg, sport, cultuur en vrijetijdsbesteding.

Aya Selman (PvdA): “Voorkom dat jongeren in het sociaal domein komen en in de jeugdzorg. Dat is een investering in de toekomst.” (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto