Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ambitieuze plannen voor Haven gepresenteerd

Algemeen

HAVEN – Een groep van twaalf organisaties, genaamd het Havenverbond, heeft samen met ruim 200 Havenaren gewerkt aan de toekomstplannen voor het oudste stadsdeel van Almere. Dat was nodig want de diverse bestaande losse plannen en projecten hadden nog niet het juiste effect.

Het Havenverbond heeft die Visie voor 2040, evenals een Aanpak voor 2020-2024, deze week definitief gepubliceerd. Haven krijgt een levendig centrumgebied, een dijkpark dat samen met de Havenkom en het strand een recreatiegebied gaat vormen, en meer woningen.

Het Havenverbond heeft samen met de inwoners gekozen voor voor een paar duidelijke speerpunten voor de toekomst van Haven. Er is onder meer gekozen voor een levendig centrumgebied, een dijkpark dat samen met de havenkom en het strand een recreatie-hotspot voor Almere wordt, gemixte wijken en meer woningen voor jongeren en ouderen. Ook komt er meer ruimte voor Havenaren om zaken voor hun buurt zelf te doen, en wordt het water dat door alle binnenring-wijken loopt getransformeerd tot een Singelgracht met veel groen.

Woningen

Er komen uiteindelijk minder woningen aan de singelgracht dan eerst het plan was, om er zo zeker van te zijn dat het toevoegen van woningen niet ten koste gaat van het groene karakter. Er is een afspraak gemaakt dat in de komende vijf jaren alvast een plan wordt gemaakt voor renovatie van veel woningen, waarbij de nadruk op duurzaamheid komt te liggen. Er is ook kritisch gekeken naar bereikbaarheid van het centrumgebied. Verder wordt de samenhang tussen belangrijke zaken als armoede, eenzaamheid en krachtige wijken beter verbonden in de komende jaren.

Samenwerken

De belangrijkste officiële organisaties die nu in Haven werken zijn: De Schoor, Zorggroep Almere, gemeente Almere, VMCA, Leger des Heils, De Alliantie, Almeerse Scholen Groep, GoedeStede, GGD Flevoland, Ymere, Kwintes en de ondernemersorganisatie (BIZ). Zij vormen samen het Havenverbond. In 2019 zagen ze dat de vernieuwingsactiviteiten in Haven tot nu toe onvoldoende impact hadden. Ze wilden graag een duidelijke stip op de horizon om op de lange termijn naar toe te werken en meer daadkracht in de uitvoering. Nu de Visie voor 2040 en de Aanpak voor 2020-2024 er ligt, zijn zij gestart met de uitwerking en het maken van concrete afspraken over de uitvoering. Ondertussen wordt hard doorgewerkt aan lopende vernieuwingsprojecten zoals b.v. het Kustzoneproject, de verbouwing van De Overloop en de nieuwe samenwerking tussen alle centrumondernemers in de BIZ. Het complete plan voor Haven, is hier na te lezen.

Haven krijgt een meer levendig centrum. (Foto: Almere DEZE WEEK).

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto