Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Gevaarlijke situaties door bergen snoeiafval

Algemeen

ALMERE – De bergen tuinafval in de stad, op de plekken waar normaal gesproken de bladkorven staan, zijn veel Almeerders een doorn in het oog. In de Parkwijk plaatsten bewoners vorige week al een spandoek bij de afvalberg aan de Cranberrylaan. In diezelfde wijk, aan de Fruitweg, blijkt nu een afvalberg in brand te zijn gevlogen. De brandweer heeft het vuur geblust en het zwartgeblakerde tuinafval ligt er nu verspreid over de stoep.

Almeerder Stephen James Taylor heeft de gemeente er al meerdere keren op gewezen dat de afvalbergen tot gevaarlijke situaties leiden. “Mijn zoontje werd op de Vrijmark in Haven op een haar na geschept door een auto die hem niet zag aankomen op zijn fiets. Reden: de enorme berg snoeiafval precies op de hoek van de straat”, vertelt hij. “Ondanks talloze klachten en meldingen aan het adres van gemeente Almere wordt er geen enkele actie ondernomen om deze troep weg te halen. Excuus: de Corona-crisis. Er rijden nu de scholen weer zijn begonnen wel dagelijks 30 tot 40 kinderen over deze weg. Als er iets gebeurt, kan de gemeente niet zeggen dat zij niet is gewaarschuwd.”

De gemeente gaf eerder aan de plekken waar nu snoeiafval ligt niet op te kunnen ruimen, omdat er op dit moment niet genoeg medewerkers en materieel beschikbaar zijn. Lees het artikel Almeerders blijven tuinafval dumpen.

Agendavoorstel gemeenteraad

Hassan Buyatui, fractievoorzitter van NIDA Almere, stelde het college van burgemeester vorige maand al vragen over het niet aankunnen van de afvaldumpingen in de stad. Hij stelde voor om in ploegendiensten te werken om het aantal dumpingen weg te kunnen werken, of cameratoezicht toe te passen. Cameratoezicht is volgens het college echter een te zwaar middel om in te zetten en voor eventuele uitbreiding van de huidige ploegendienst ontbreekt de gemeente aan mensen en financiële middelen.

NIDA Almere wil het onderwerp nu op de agenda van de gemeenteraad zetten. “Het agendavoorstel hebben we inmiddels ingediend samen met D66. PvdD, Respect Almere en AP/OPA zijn ook mede-indieners”, aldus Buyatui. “Als het college de urgentie van de situatie niet inziet, dan is de raad aan zet.”

De berg snoeiafval aan de Fruitweg is in brand gestoken. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto