Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Stichting Opkikker viert 25 jarig bestaan

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – De stichting Opkikker organiseert al 25 jaar vanuit Almere Opkikkerdagen voor gezinnen met langdurig zieke kinderen. Tijdens die dagen worden grote wensen vervuld en kunnen de geezinnen een dagje onbezorgd genieten. Deze week wordt het zilveren jubileum gevierd van de organisatie die jaarlijks landelijk ongeveer 1200 Opkikkerdagen organiseert.

Directeur Ruud Sliphorst werd voor zijn inspanningen tijdens de lintjesregen door de koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 25 jaar geleden begon hij uit vanuit zijn eigen huis, inmiddels is stichting Opkikker gevestigd in een pand op bedrijventerrein Gooisekant met achttien vaste medewerkers en honderden vrijwillgers.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat Sliphorst ambtenaar zou blijven, maar een ritje achterop de brommer bij zijn ernstige zieke neefje Mario verandere zijn toekomstplannen. “Mario was nog geen zestien jaar, maar wilde dolgraag een keer brommer rijden. Alles werd in het werk gesteld om hem die kans te gunnen. De politie keek spontaan even de andere kant op en Mario mocht rijden. Die grijns van blijdschap op zijn gezicht zal ik nooit vergeten. Dat gunde ik meer kinderen.”

Opkikker

Het voorval leidde uiteindelijk tot de oprichting van Opkikker. “Via het AMC in Amsterdam werden gezinnen voorgedragen. De stichting ging op zoek naar sponsors. In die tijd was dat best uniek. Je had alleen CliniClowns en Make A Wish. Het eerste jaar hadden we via het AMC twintig Opkikkerdagen, inmiddels doen alle ziekenhuizen in Nederland mee en zijn het er zo’n 1200 per jaar.”

Boef arresteren

Op bungalowpark De Eemhof heeft de stichting inmiddels een aantal permanente gebouwen van waaruit de Opkikkerdagen worden georgainseerd. “Kinderen willen vaak een boef arresteren. Nou, dan regelen we er vaak een limousine bij. Een ander wil graag in een helicopter vliegen. Dat kunnen we ook regelen. En papa en mama kunnen wat anders leuks gaan doen. Een beautysalon bijvoorbeeld. Het is elke keer één groot feest.”Ja, de organisatie is groot geworden, maar we doen het allemaal vanuit ons hart. Nog steeds als ik na zo’n Opkikkerdag die gezinnen uitzwaai, staan de tranen in mijn ogen. Na 25 jaar. Het is dankbaar werk om te doen.”

Ambassadeurs

De stichting breidt zich enorm uit, mede ook omdat gezinnen wordt gevraagd om ambassadeur te worden. “Inmiddels hebben we er zo’n 3.000”, zegt Sliphorst. “Deze kinderen – vaak zelf ziek – zetten zich dan ook weer in, bijvoorbeeld door sponsorlopen te organiseren of mobieltjes in te zamelen. Dat levert ons weer geld op om ons werk te kunnen doen. Maar voor die kinderen is het ook fantastisch, want het zorgt voor eigenwaarde en trots. We belonen ze voor hun tijdens speciale Ambassadeursdagen. Ook geweldig.”

Toekomst

De stichting heeft zelf ook een wens. “Ik zou uiteindelijk graag een permanente locatie hebben voor onze Opkikkerdagen dan kunnen we de kosten drukken voor catering om op die manier nog meer geld over te houden om voor de gezinnen te kunnen doen. Hopelijk komt het er ooit van.”

Ruud Sliphorst: “Het is dankbaar werk om te doen” (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto