Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Anti-zwarte piet demonstratie in Almere

Algemeen

Door Berlinda Hendrikse

ALMERE - De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat in Almere demonstreren tegen zwarte piet.Dat meldt de organisatie op haar Facebookpagina. De actie is opmerkelijk omdat bij de intocht van de Sint, vrijdag 15 november, enkel roetveegpieten te zien zullen zijn. De ondernemersverenigingen in Stad en Buiten doen zwarte piet echter niet geheel in de ban. De ondernemersvereningen hebben daar nog geen beleid op gemaakt.

‘Protesteren tijdens de Sinterklaasintocht blijft een effectief middel om de dialoog en bewustwording voort te zetten’, schiijft de organisatie op haar Facebookpagina. Daar bok wordt opgeroepen om in een aantal gemeenten te demonstreren, waaronder Almere. ‘Door middel van vreedzame protesten, zoals je de afgelopen jaren van ons gewend bent, gaan wij een krachtige stem laten horen voor een inclusieve Sinterklaasviering. Thuis blijven is geen optie. We moeten nu doorpakken, met zijn allen.’

De officiële intocht van de Goedheiligman is zoals ieder jaar in Haven. Hier is Theater Corrosia verantwoordelijk voor de organisatie. Corrosia houdt hierbij het advies van de gemeente aan, dat op haar beurt weer het Sinterklaasjournaal volgt. Het Sinterklaasjournaal maakt alleen nog maar gebruik van roetveegpieten en heeft daarmee afscheid genomen van zwarte piet. Er zullen dus bij de intocht in Haven uitsluitend roetveegpieten te zien zijn.

Winkeliers

Dit geldt niet voor de festiviteiten rondom Sinterklaas die niet door de gemeente georganiseerd worden. Zowel in stad, alsook in Haven en Buiten worden er eigen intochten en feesten georganiseerd door winkeliersverenigingen. En juist deze winkeliersverenigingen laten weten het feest niet alleen met roetveegpieten, maar ook met zwarte pieten te vieren.

Pimpelpaars

“De pieten mogen bij ons in alle vormen en kleuren. Wij laten het aan alle pietenclubjes zelf over.” zegt Martin Ort, directeur van de OVSA (Ondernemersvereniging Stadshart Almere). “In Haven heeft de gemeente zeggenschap. Maar in Stad en Buiten niet, en bij de mensen thuis ook niet. Zolang er van niemand een formele uitspraak komt, blijft dit een probleem voor organisaties. De overheid geeft geen concrete richting bij besluit. En wij zitten met de discussie in ons maag. Het maakt ons niet uit, al moeten pieten pimpelpaars zijn, dan doen wij dat. Maar de overheid of de rechter moet beslissen.”

Traditie

Hetzelfde geluid laat Maarten Vroom horen. Hij is de voorzitter van de winkeliersvereniging in Buiten. “Wij hebben de organisatie vrij gelaten in de keus. Er zullen zowel zwarte pieten, roetveeg pieten alsook gekleurde pieten zijn. Sommige pietenbands baseren de keus op vervolgopdrachten, sommigen zijn principieel voor zwarte piet, anderen volgen het Sinterklaasjournaal. Onze ervaring is dat onze klanten een traditionele viering erg op prijs stellen.”

Kinderfeest

Een week na de officiële intocht in Haven vindt er in hetzelfde winkelcentrum een eigen feestelijke Sinterklaas-evenement plaats, georganiseerd door de winkeliers zelf. Adri Bax, initiatiefnemer en winkelier, vertelt: “ We weten dat er bij de officiële intocht alleen roetveegpieten aanwezig zullen zijn. Op het feest dat we een week later houden zullen we toch een paar zwarte pieten hebben. Maar we kiezen er wél voor om vooral gekleurde - en roetveeg pieten te laten zien.” Volgens Bax is het nodig om met de tijd mee te gaan. “Het is een kinderfeest en het moet anno 2019 voor alle kinderen leuk zijn om Sinterklaas te vieren.”

De ondernemersverenigingen in Stad en Buiten doen zwarte piet toch niet geheel in de ban. (Foto: Fred Rotgans)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto