Projectleider Femke Mosch (rechts) en trainee Hanna van der Ploeg van Flevo Campus. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Projectleider Femke Mosch (rechts) en trainee Hanna van der Ploeg van Flevo Campus. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Psst, wat drink jij?

Algemeen

ALMERE – Welk drankje past bij Almeerders? Deze zomer gaat Flevo Campus daarnaar op zoek. Met een vragenlijst wordt onderzocht wel alcoholvrije drankje bij de bewoners past. De bedoeling is dat het drankje ook in de supermarkten komt te liggen.

Door Marcel Beijer

Flevo Campus is een onderzoekinstituut voor voedselvraagstukken. “Wij combineren onderzoek met praktijk: het daadwerkelijk dóen”, zegt projectleider Femke Mosch. “We werken toe naar een voedselsysteem waar de inwoners bij betrokken worden en dus ook bepalen wat er in de schappen van de supermarkt ligt.”
Dit alles om voedselverspilling tegen te gaan. “Nu bepalen fabrikanten wat er in de schappen staat. En als de consument het niet koopt, dan wordt het weggegooid. Wij redeneren vanuit de consument, en dan het liefst lokaal. Dus is het belangrijk te weten wat Almeerders lekker vinden.”

Cola

Dat de halve wereld - en dus ook Almere - cola drinkt, is voor Mosch te gemakkelijk gedacht. “Cola wordt massaal aangeboden. Maar wij willen Almeerders met een vragenlijst uitdagen wat ze lekker vinden. Waaróm drink je een bepaald drankje? Wat is je gevoel daarbij? Als onderzoeker maakt het ons niet uit wat daaruit komt. We gaan er wel mee aan de slag, uiteraard.”

Horeca

Het onderzoek loopt tot en met zondag 15 augustus. De vragenlijst is online te vinden. Daarnaast gaan de onderzoekers op straat in gesprek met bewoners. In horecagelegenheden komen bierviltjes te liggen met daarop de tekst ‘pssst, wat drink jij?’ en een QR-code die leidt naar de vragenlijst. “We willen minimaal 500 respondenten”, zegt Mosch. “In september gaan we het onderzoek verder uitwerken. Daarna start het experimenteren en ontwikkelen van de drankjeslijn.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto