Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Poldertranen viert 20-jarig bestaan: ‘Zingen maakt je blij’

Algemeen

Door Petra Onderwater
TUSSEN DE VAARTEN – ‘Wij zijn de Poldertranen, een heel gezellig koor’, klonk het dinsdagavond uit volle borst in buurtcentrum Cobra. Het Almeerse koor bestaat 20 jaar en het jubileumjaar werd feestelijk ingeluid met een miniconcert en champagne. Cultuurwethouder Hilde van Garderen was eregast en werd die avond meteen gebombardeerd tot beschermvrouwe van het koor.

Poldertranen is een gemengd koor met ruim vijftig leden. “Waar andere koren moeite hebben hun ledental op peil te houden, hebben wij over nieuwe aanwas niet te klagen”, vertelt voorzitter Gerard Broedersz. “Al zijn we wel altijd blij met meer mannen, want die zijn toch nog in de minderheid.”

Smartlappen en meer
Poldertranen startte in september 2000 als smartlappenkoor, maar het repertoire is in de loop der jaren steeds diverser geworden. “Mede onder invloed van de diverse dirigenten die we hebben gehad”, aldus Broedersz. “We zingen Nederlandstalige nummers van vroeger en nu. Naast smartlappen ook levensliederen en zeemansliederen, maar ook mooie luisterliedjes, zoals Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij. We zingen prachtige vierstemmige arrangementen”, aldus Broedersz.
Het koor wordt muzikaal begeleid door Wil op accordeon en Dirk op basgitaar. De huidige dirigent is Jorge Verkroost, bekend uit de musicalwereld. “Het enthousiasme van deze dames en heren is zó mooi om te zien. Daarnaast geniet ik van de interactie met het publiek tijdens optredens, ik ben toch een theaterman”, lacht Verkroost.

Veel plezier
Het koor treedt gemiddeld zo’n tien keer per jaar op, onder meer in verzorgingstehuizen en op festivals. Iedere dinsdagavond wordt er gerepeteerd in buurtcentrum Cobra. Marjo en Henk zijn leden van het eerste uur. Als het even kan, slaan ze geen enkele repetitie over. “Ik was er vanaf de allereerste dag bij”, vertelt Marjo. Uit haar tas haalt ze de uitnodiging voor de startavond. “Die heb ik altijd bewaard”, lacht zij. “Net als tientallen anderen had ik gereageerd op een oproepje in de lokale krant voor een smartlappenkoor dat in oprichting was. Ik weet nog goed dat we allemaal een beetje schuchter bij elkaar kwamen, destijds nog in buurthuis De Bazuin in Muziekwijk. Het eerste lied dat we instudeerden was Keetje Tippel.” Nog altijd zingt ze met veel plezier bij het koor. “Zingen maakt je hoofd leeg en maakt je gewoon blij!” Henk knikt bevestigend. Hij is een jaar later bij het koor gekomen. “We hebben altijd ontzettend veel plezier met elkaar. Het voelt als een familie.”

Jubileumjaar
Wethouder Hilde van Garderen werd deze avond getrakteerd op een miniconcert, met onder andere het nummer ‘Welkom in Almere’ van de in 2003 overleden stadstroubadour Henk Kruit. Van Garderen feliciteerde het koor met het 20-jarig bestaan. “Zingen is een manier om uiting te geven aan gevoel. Ik vind het geweldig dat jullie hier al 20 jaar vreugde aan beleven én vreugde bezorgen in onze stad.”
De feestelijke bijeenkomst was de aftrap voor het jubileumjaar, waarin nog vele leuke activiteiten op het programma staan. Meer informatie: www.poldertranen.nl.

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto