Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Uniek in Nederland: Montessori Campus in Nobelhorst

Algemeen

NOBELHORST – In de nieuwbouwwijk Nobelhorst komt een Montessori Campus voor leerlingen van 0 - 18 jaar. Het is een bijzonder onderwijsconcept dat nergens in Nederland op deze manier wordt toegepast. Het Montessori Lyceum verhuist met deze opzet van Almere Buiten naar Nobelhorst.


Op de Campus worden kinderopvang, primair en voortgezet onderwijs geïntegreerd in één school. Benno Breeuwer, rector van het Montessori Lyceum Flevoland: ”Het mooie daaraan is dat we één doorgaande leerlijn voor de kinderen creëren. Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen manier en tempo.”

Het Nederlandse onderwijssysteem kent twee keer een harde knip, stelt Breeuwer. “Dat is als kinderen 4 jaar oud zijn en naar de basisschool gaan en als ze overstappen naar voortgezet onderwijs. In onze visie is zo’n overgang niet goed voor de ontwikkeling van een kind. Op de Campus kennen we die harde overgangen dus niet. We kijken naar hoe een kind zich ontwikkelt en passen daar ons onderwijs op aan. Dat kan dus betekenen dat een kind eerder of juist iets later aan leren lezen begint. Of dat een scholier alvast vakken uit de bovenbouw volgt.”

Stijging
Het Montessori Lyceum Flevoland zal straks onderdeel vormen van de Campus. Dit betekent dat de middelbare school verhuist van de Ambonstraat naar Nobelhorst. Benno Breeuwer: “We zijn daar erg blij mee, want ons huidige schoolgebouw is te klein. Ons leerlingenaantal stijgt de laatste jaren gestaag, we hebben nu zo’n zeshonderd leerlingen en de verwachting is dat die stijging doorzet.” In de Campus komt ook plek voor een nieuwe montessoribasisschool en kinderopvang.

Hoe het gebouw eruit komt te zien, is nog niet bekend. Over de exacte locatie in Nobelhorst is ASG in gesprek met de gemeente. De bedoeling is dat nieuwbouw in 2022 of 2023 gereed is voor de eerste leerlingen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto