Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nieuwe thriller van Almeerse schrijfster Ilse Ruijters

Algemeen

Door Petra Onderwater

ALMERE – Of het nu een blog, interview, feelgood roman of een literaire thriller is; Ilse Ruijters móet gewoon schrijven. “Anders ben ik op den duur niet te genieten, het moet er echt uit”, lacht de Almeerse schrijfster. Zij presenteerde donderdagavond bij boekhandel Stumpel haar derde thriller, Meisje van me. 

Ruijters was bij deze gelegenheid gehuld in een jurk met een print van alledrie haar boekcovers (cadeautje van haar man Bas) en werd door collegaschrijfster Patricia Snel geïnterviewd over haar nieuwe boek. Het verhaal gaat over Tom en Amber. Tom is eigenaar van de Mindset Academy, een zeer succesvol coaching bedrijf. Zijn vrouw Amber is coach en geeft zijn succes een gezicht. Het leven lacht hun toe, maar privé hebben ze het niet zo makkelijk. Amber heeft geen baarmoeder en daardoor kunnen ze geen kinderen krijgen. Ze laten hun biologische kind daarom dragen door draagmoeder Kirsten. Amber en Tom zijn bij de bevalling in het ziekenhuis en zijn dolblij als dochter Emma is geboren. Als ze hun baby de volgende ochtend willen ophalen, blijken Kirsten en Emma verdwenen. Twee weken later wordt het ontzielde lichaam van Kirsten gevonden in een bos. Wie heeft haar vermoord en waar is Emma?

Spannendste boek
“Dit is denk ik mijn spannendste boek tot nu toe”, vertelt Ruijters, die in 2015 de Hebban Thriller Debuutprijs won voor haar debuut De Onderkant van sneeuw. Haar tweede boek, Later als ik dood ben, won de Hebban Thriller Award 2017 en belandde op de shortlist van De Gouden Strop 2017. Het duurde wel even voordat haar derde thriller er kwam. Ze barste van de ideeën, maar wist nog niet of het een thriller, feelgood roman of toch een puppyverhaal zou worden. Ondertussen wilde ze ook dolgraag moeder worden, maar lukte het niet om zwanger te worden. Een intensief vruchtbaarheidstraject volgde en in die periode schreef zij haar non-fictie boek ‘Vruchtbaar’.

Noodzaak
“Ik voelde een noodzaak om dat boek eerst te schrijven. Ik hield me destijds ook heel erg bezig met de vraag wat iemand nou een moeder maakt. Ben je moeder als jouw eicel is bevrucht, als je de baby in je draagt of als je een kind opvoedt? Dat zijn elementen die terugkomen in mijn nieuwe boek”, vertelt Ruijters. “Toen onze dochter Betje uiteindelijk was geboren, had ik weer de ruimte om te werken aan een nieuwe thriller en ben ik vol aan de bak gegaan. Ook nu ik moeder ben, heb ik geen enkele moeite met bloedvergieten en het omleggen van mijn personages”, lacht Ruijters. 

Meisje van me is uitgebracht door uitgeverij Ambo Anthos.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto