Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Initiatiefnemers vindplaats Zenit gehuldigd in jubileumjaar

Algemeen

INDISCHE BUURT – Archeologische vindplaats Zenit bestaat dit jaar 5 jaar. Dit werd gevierd tijdens het jaarlijks terugkerend evenement ‘Beleef Zenit!’. Behalve de huldiging van de initiatiefnemers, konden bezoekers luisteren naar Midden-Steentijdverhalen van de archeoloog, OERschminken, OERkettingen maken en OERsoep eten.


De vier oorspronkelijk initiatiefnemers bedachten 5 jaar geleden in een vergaderzaal dat de archeologische vindplaats een plek moest worden ván, vóór en dóór bewoners. Zij, Willem Jan Hogestijn, Gerda Lenselink, Arjan Dekking en Monique van der Plas, werden gehuldigd door ieder een hazelaar te planten. Hazelaars stonden 10.000 jaar geleden ook op deze bijzondere plek: ‘een groene oase tussen al het vierkante’.
Eén van de vele activiteiten was het boren naar aardlagen van 10.000 jaar geleden. Deze boringen werden uitgevoerd door Dick de Jager en Wouter Smith, archeologen van gemeente Almere. Bezoekers luisterden ademloos naar hun enthousiaste verhalen over de bewoners van toen, de vondsten die in Almere gedaan zijn en wat af te lezen is uit de diverse aardlagen die zichtbaar werden.
Tijdens het evenement konden bezoekers ook hun eigen vondsten voorleggen aan de archeologen. Arie Jongejan, bedenker van deze activiteit: “We hadden geen idee dat dit zulke bijzondere vondsten op zou leveren; een museumwaardige neolitische bijl en een scherf middeleeuws aardewerk uit de 10-13e eeuw, wie had dát gedacht!”

Uit de krant