Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Oude warmtekrachtcentrale gesloopt

Algemeen

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
MARKERKANT – Wie over de Hogering langs de Markerkant rijdt is het misschien al opgevallen. De markante warmtekrachtcentrale (WKC) van Nuon wordt gesloopt. Het voor veel Almeerders herkenbare gebouw werd hier ruim dertig jaar geleden neergezet om Almeerders te voorzien van stadsverwarming.


“De warmtekrachtcentrales in Almere verdwijnen omdat ze niet meer nodig zijn voor de productie van warmte”, legt Anouk IJfs, woordvoerder van Nuon, uit. “Hiervoor hebben we een 8,5 kilometer lange warmteleiding aangelegd die de warmte vanuit onze centrales in Diemen naar Almere brengt. In Almere hebben we een warmteoverdrachtstation geopend.”
Almere krijgt, volgens IJfs, wel een back-up. “We willen de warmtevoorziening zo efficiënt mogelijk maken zodat we pieken kunnen opvangen bij extreme koude en warmteoverschotten kunnen opslaan in buffers om bij zo’n piekvraag te kunnen inzetten. Daarom blijft Nuon actief op de Markerkant, met twee bestaande warmtebuffers die gerenoveerd worden, een nieuwe hulpketel en een vernieuwd besturingssysteem om alles te kunnen bedienen. We willen alle werkzaamheden eind 2018 afgerond hebben.”
Als eind dit jaar de sloop en renovatie zijn afgerond zal de warmtekrachtcentrale worden omgedoopt tot hulpwarmtecentrale ‘Hogering’, die dan wordt bediend vanuit Diemen.
Een van de twee gasturbines van de gesloopte warmtekrachtcentrales wordt hergebruikt. “Deze is inmiddels ingezet in de Eemshaven, als onderdeel van de blackstart faciliteit bij onze Magnum-centrale. Dat is een soort noodvoorziening die bij een black-out weer stroom op het net kan brengen om de centrales, en daarmee dus de stroomvoorziening voor Nederland, weer op gang kan brengen. Duurzaam hergebruik dus”, besluit IJfs. WKC Almere 1 is in 1987 gebouwd en Almere 2 in 1993.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto