Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Wooncoach maakt doorstroming bespreekbaar’Alliantie breidt sociale woningvoorraad fors uit

Algemeen

AMERE -De Alliantie gaat de komende vijf jaar ruim duizend betaalbare sociale huurwoningen bouwen in Almere. “Ik ben daar echt trots op”, zegt Eddo Rats, de nieuwe regiodirecteur Amsterdam-Almere van woningcorporatie de Alliantie “Het is vooral mooi omdat we dat doen in goede samenwerking met de gemeente Almere en onze huurdersvereniging.”


Zo worden in Haven, Stad, Poort en Buiten sociale huurwoningen gerealiseerd. “Dat kan nieuwbouw zijn, maar ook verbouw van bestaande panden”, zegt Rats. “In Haven worden appartementen gebouwd. Die kunnen voor doorstroming zorgen. Mensen die in een te grote woning wonen, kunnen naar zo’n appartement en zo komt hun woning weer beschikbaar voor gezinnen. Er komen bijvoorbeeld 27 driekamerappartementen in het nieuwbouwproject Tuinhuis in Almere Haven. Twaalf van deze 27 woningen worden beschikbaar gesteld aan 55-plussers.

Wooncoach

In Haven zet de Alliantie een seniorenwooncoach in om die doorstroming met huidige huurders bespreekbaar te maken. “Zij praat met de bewoners over hun wooncarrière. Met ons nieuwe aanbod aan appartementen kunnen we hen laten zien wat er voor hen mogelijk is.”, zegt Rats.
Starters

De verbouwing van het kantorencomplex bij de Zoetelaarspassage in Stad is inmiddels gestart. “Daar komen 94 sociale huurwoningen bestaande uit twee- en driekamer appartementen geschikt voor starters. Er worden ook gesprekken gevoerd met maatschappelijke partners om te kijken of we er maatschappelijke huisvesting kunnen realiseren. Dat kan begeleid wonen worden, of een zorginstelling”, licht Rats toe. “In Stad is het Odeonpark bijna klaar. Medio juli komen daar de eerste bewoners. Het gaat hier om 72 betaalbare, tijdelijke woningen voor starters en statushouders. Een fantastische plek zo vlak bij het centrum. Er zijn nog geen concrete plannen om daar verder te bouwen”, zegt Rats,
In Poort bouwt de Alliantie veel. “Zo is er door de Alliantie het Oranje Huis neergezet, en in het nieuwe Zandpoort realiseren we nog eens 160 betaalbare sociale woningen”, vertelt Rats. “Ook in Duin zijn er mooie huurwoningen gebouwd..”
Verder zullen in Buiten sociale woningbouwprojecten komen, maar daar worden door de Alliantie nog gesprekken over gevoerd. Het doel is om ook in dat stadsdeel de doorstroming te bevorderen met appartementen.
Rats is trots dat de Alliantie de woningen betaalbaar houdt. “We hebben een zeer gematigd huurprijsbeleid. Huurders met een laag inkomen kregen een huurverhoging van gemiddeld 1%. We hebben huurprijzen van 75% van wat maximaal redelijk is. Zo blijven de woningen betaalbaar. En ondanks dat gematigde beleid kunnen we woningen verduurzamen. We plaatsten bij 700 woningen zonnepanelen. De opbrengsten komen ten goede aan onze huurders. Een deel van de nieuwe woningen in Poort heeft zelfs nul op de meter”, aldus Rats.

Uit de krant