Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Toon van Dijk: “Floriade schaadt imago Almere”

Algemeen

ALMERE – Toon van Dijk (49) is fractievoorzitter van de PVV in de Almeerse gemeenteraad. In dit interview laat hij zijn licht schijnen over de Floriade en Media036: de Floriade moet gestopt worden en Media036 moet verdwijnen. Verder vertelt Van Dijk over zijn passie: hockey.


Het standpunt van de PVV over de Floriade steekt Van Dijk al jaren niet onder stoelen of banken. “Dit wordt een verliesgevend evenement dat de inwoners gaan betalen. De Floriade is simpelweg een achterhaald evenement. Als je de bezoekersaantallen van vorige Floriades bekijkt, dan zie je een dalende lijn. Iedere keer riepen de organiserende gemeentes dat het in hun geval anders zou zijn. Dat is wat in Almere nu ook geroepen wordt. Ondanks dat, bleken bij de vorige Floriades de bezoekersaantallen steeds weer lager te zijn. Daardoor ontstonden er financiële verliezen. Dit is ook het grote risico bij Almere, dat het geschatte bezoekersaantal niet gehaald wordt. Dus vindt de PVV het onverantwoord dat de Almeerders moeten opdraaien voor een enorm verlies. Dit risico is veel te groot voor een evenement dat maar zes maanden duurt. Wij zijn dus simpelweg tegen.”

Grijze woonwijk


Voor Van Dijk is duidelijk dat het college niet bezig is met het evenement zelf. “Het gaat haar alleen maar om de groene stadswijk die daarna in het Weerwater moet verrijzen. En daar zijn we niet blij mee. We hadden veel liever gezien dat het geld gestoken was in het verfraaien van het Weerwater en dat te ontwikkelen tot een recreatieve trekker in het centrum van de stad. Een Central Parc-achtige setting met mooie boulevardpromenades en hier en daar wat horeca. Dit realiseren midden in de stad, dat zou uniek zijn. En wat krijgen we nu? Weer een woonwijk. En daar hebben we er genoeg van. Het is gewoon een gemiste kans bij het Weerwater. Die plek krijgt een litteken dat nooit meer weggaat. Het wordt grijs. Het Weerwater is nu groen en blauw. Die nieuwe wijk kan je groen noemen, maar het zijn huizen. Het wordt dus gewoon grijs.”
Veel gemeenteraadsleden zeggen dat ze niet veel meer snappen van de ontwikkelingen rond de Floriade. “In alle eerlijkheid”, zegt Van Dijk, “ik heb ook moeite met de details. Maar op hoofdlijnen stel ik steeds de vraag ‘wat betekent dit voor inwoners van de stad? In financieel opzicht, en voor het karakter van de stad? De Floriade heeft al geen goede naam gehad in Venlo. Dat is in Almere niet anders. Het imago van de stad gaat door dit evenement verder achteruit. En dat imago is al zo kwetsbaar.”

Lachwekkend


Van Dijk heeft geen goed woord over voor de coalitiepartijen als het gaat om het Floriade-dossier. “Die diskwalificeren zich als volksvertegenwoordiging. Ze zijn niet bezig met de belangen van de inwoners, maar met de belangen van de coalitie, van hun wethouders want die mogen niet op hun bek gaan. Het positivisme van de CDA en PvdA vind ik lachwekkend. Je kunt gewoon niet alleen maar positief zijn over dit dossier. Je kan niet lopen dansen in de raad ‘oh, wat is die Floriade leuk’. Dat is onzin. Een groot deel van de Almeerders zal die Floriade overigens een zorg zijn. Die gaan geen grote bedragen uitgeven om het evenement te bezoeken, want dat geld hebben ze niet. En het laatste wat ze willen is dat ze de rekening van dat evenement gepresenteerd krijgen door stijgende lokale heffingen. Het is mijn verwachting dat het een complete mislukking wordt. Het is een intellectueel, elitair feestje van een ultra klein groepje.” Van Dijk ziet nog een kans om de Floriade een halt toe te roepen. “Als de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een ander beeld laten zien, kunnen we nog op onze schreden terugkeren.”

Hockey


Van Dijk snijdt een luchtiger onderwerp aan. “Ik woon nu twaalf jaar in Almere. Wat mij verrast heeft in Almere is de overweldigende natuur. Je hoeft maar tien minuten te lopen en je zit er midden in. Waar je ook woont in Almere, je kan adembenemend mooi groen ontdekken. Daar tegenover staat dat ik wel de ziel van de stad mis. Ik bedoel een plein met een kerk of een echt horecaplein. De Grote Markt leent zich wel voor zo’n plein, maar er is geen geld om dat verder te ontwikkelen. Maar als ik door Haven wandel, zo langs de havenkom, dan voel ik weer wel de ziel van een stadskern.”
De ogen van Van Dijk gaan twinkelen als hij het over hockey heeft. “In mijn studietijd heb ik die sport beoefend. Daarna ben ik er mee gestopt. Maar toen mijn dochters bij de Almeerse gingen hockeyen, deed ik een keer een partijtje mee met de veteranen. Ik was meteen verloren. Nu speel ik weer gewoon mee. Maar ik train en coach als vrijwilliger ook een team, en ik ben hard core supporter van de heren 1 en dames 1. Dat zijn topteams. Ze verwezenlijken een echt Almeers sportsprookje.”

Media036


Van Dijk wil tenslotte toch ook nog wat kwijt over de lokale omroep Media036. De PVV heeft weer vragen gesteld aan het college over de lokale omroep Media036. “De zender zendt geen radio uit, en wil weer geld van de gemeente. We hebben ooit voor Media036 gestemd omdat we de keuze uit twee kandidaten kregen”, zegt Van Dijk, “en het college liet weten dat er een licentie vergeven moest worden. Wat overigens volgens mij niet zo is. Een van de mededingers was een oud raadslid van de PvdA. We vonden dat alle politieke connecties met gesubsidieerde media ongezond waren. De schijn van partijdigheid was voor ons no go. Bij Media036 hadden we ook heel veel vragen met name over het niet willen van een volledige subsidie. Daar hadden we weinig vertrouwen in. Dat gebrek aan vertrouwen is ook gerechtvaardigd gebleken. Er kwam al heel snel boven water dat ze meer geld wilden. Het was uiteindelijk een keus uit twee kwaden.
Nu willen we weten waar die subsidiegelden bij Media036 in gegaan zijn. Ze doen niet wat ze moeten doen, namelijk omroepen. Dan besteed je je geld niet goed. Er hoeft bovendien voor de PVV helemaal geen lokale omroep te zijn in Almere. Het is uiteraard belangrijk dat er lokale media aanwezig zijn in de stad. En die zijn er. Maar als je naar de tv-uitzendinkjes van Media036 kijkt - die van een bitter slechte kwaliteit zijn, die bestaan uit verhaaltjes met sporttrainers - dan hoeft dat van de PVV niet. Journalisten horen bijvoorbeeld bij een raadsvergadering te zitten en daar kritische kanttekeningen te plaatsen en daar de juiste vragen bij te stellen. Zij moeten de democratische processen ook weer controleren. Wat de PVV betreft stoppen we gewoon met die hele onzin van een lokaal omroepje.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto