Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Café in Haven laat bezoekers illegaal roken

Algemeen

HAVEN – Stomverbaasd was Matthieu Brouwers toen zaterdagavond in een café in Haven om één minuut na middernacht doodleuk asbakken op tafel werden gezet en alle bezoekers als op afspraak begonnen te roken. Daarmee houdt het café zich niet aan het rookverbod.


Niet-roker Brouwers ontvluchtte met zijn gezelschap het café, waarvan de naam bij de redactie bekend is, in allerijl. “Binnen één minuut stond het hele pand blauw van de rook. Het ging met een vanzelfsprekendheid die mij deed twijfelen: mag er na middernacht misschien wel gerookt worden?”
“Geen sprake van”, zegt voorzitter Ton Voeten van Clean Air Nederland, de instantie die Nederland rookvrij wil maken. “Er is een periode geweest dat bij het rookverbod een uitzondering werd gemaakt voor kleine cafeetjes, maar dat hebben we met succes aangevochten. Het desbetreffende café in Almere overtreedt gewoon de wet. Niets meer en niets minder.”
De controle op naleving van het rookverbod is in handen van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Woordvoerder Lex Benden: “Er geldt een algeheel rookverbod voor gelegenheden waar mensen openlijk naar binnen kunnen lopen. Bezoekers die constateren dat een horecagelegenheid zich niet aan de wet houdt, kunnen dat melden op onze site of via 0900-0388. Dat kan ook anoniem. Dat ze in het Almeerse café exact na middernacht beginnen te roken lijkt erop dat ze vermoeden dat we na die tijd niet meer controleren. Maar dat is echt een misvatting. We duiken overal in Nederland onverwacht op. Ook na middernacht. Als mensen er melding van maken gaan we natuurlijk specifiek dat café een keer controleren.”

Liever klanten beboeten


Benden kan niet vertellen in hoeverre Almeerse cafés en restaurants zich aan de wet houden. “De cijfers over 2016 worden momenteel verwerkt. Grofweg kunnen we zeggen dat 95% van de horecaondernemers het rookverbod naleeft. Clean Air Nederland zou het liefst zien dat niet de ondernemer, maar de klanten worden beboet wanneer het rookverbod niet wordt nageleefd. “Horecaondernemers die een beetje boerenverstand gebruiken, beseffen dat ze op lange termijn beter af zijn met het naleven van het rookverbod. Maar het gaat ons erom dat de rokers zelf het besef krijgen dat zij verantwoordelijk zijn voor andere bezoekers in het café. Mensen zoals Matthieu Brouwers moeten ongevraagd meeroken en lopen dus de zaak uit.”
Brouwers laat weten dat hij inmiddels melding heeft gemaakt dat het Almeerse café de wet overtreedt. “Dat kon zowel op de site van Clean Air Nederland als op de site van NVWA. Ik vind het belangrijk dat mensen dat doen. Dat is geen klikken, dat is verstandig zijn.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto