Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Extra units asielzoekerscentrum verdwijnen

Algemeen

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Het ziet er naar uit dat de extra units die dit jaar in gebruik zijn genomen als noodopvang bij asielzoekerscentrum Almere binnen afzienbare tijd weer worden ontmanteld.


Dat valt op te maken uit de woorden van Jan Willem Anholts, woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Anholts reageert daarmee op informatie die de redactie van deze krant ontving dat de units die eind december 2015 op het terrein werden neergezet nooit in gebruik zijn genomen. Eerder al was bekend dat er geen nieuwe asielzoekers meer in Almere worden ondergebracht. Anholts beaamt dat er steeds minder behoefte is aan opvang en dat ook Almere daar de gevolgen van ondervindt. “Het is echter onjuist dat de bijgebouwde extra capaciteit nooit in gebruik is genomen. Een aantal units is wel degelijk bewoond geweest.”
De doorstroom van asielzoekers naar een azc of andere plekken in Nederland ging sneller dan verwacht waardoor sinds augustus 2016 alle noodlocaties in Nederland niet meer in gebruik zijn. Het COA gaf drie weken geleden aan dat de mindere stroom asielzoekers ook leidt tot een personeelsreductie van ongeveer 30% onder de bijna 4000 medewerkers. Anholts: “Dat heeft ook gevolgen voor Almere. Alleen hebben wij op dit moment nog niet de officiële melding ontvangen van het besluit dat de units zullen worden afgebroken.”
Anholts wijst daarbij op de mogelijkheid dat de asielzoekersstroom plotsklaps op gang kan komen door ontwikkelingen op het politieke wereldtoneel. “Dat hebben we vorig jaar gezien. Het probleem is dat wij moeten anticiperen op situaties die er nog niet zijn. Voor de bouw van de extra units in Almere is destijds besloten toen de vluchtelingenstroom heel groot was. We willen voorkomen dat ze we ze hebben ontmanteld en dat ze toch weer nodig blijken te zijn.”
De komst van de extra units was vorig jaar omstreden, zeker bij de PVV. Anholts: “In iedere gemeente is bezwaar tegen de komst van asielzoekers, maar als een centrum sluit levert dat vaak ook weer commotie op. Het gaat ook om banen die op het spel staan. We zijn daar dus uiterst voorzichtig mee.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto