Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ouders in actie voor middelbare Vrijeschool in Almere

Algemeen

MUZIEKWIJK – Met de actie #ikbenvoorVVOinAlmere vraagt het ouderinitiatief Voortgezet Vrijeschool Onderwijs (VVO) in Almere aandacht voor de behoefte aan Voortgezet Vrijeschool-onderwijs. Almeerder en actrice Tanja Jess gaf woensdag 5 oktober het startschot voor de social media-actie op Vrijeschool Raphaël.


Met de actie roept de groep Almeerders op om filmpjes te maken van zichzelf, waarin ze verklaren voor een Middelbare Vrijeschool in Almere te zijn. Deze filmpjes moeten gedeeld worden op de eigen Facebookpagina en die van het ouderinitiatief, Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Almere. Met een symbolische eerste druk op de knop zette Tanja Jess het eerste filmpje woensdag online. ‘Hopelijk sluiten er nog meer Almeerders aan waardoor de hashtag ‘ikbenvoorVVOinAlmere’ viral zal gaan.’
Tanja Jess is moeder van een kind op de Vrijeschool Almere en lid van het dagelijks bestuur van VVO Almere. Ze ziet er niks in om haar kind naar de dichtstbijzijnde Middelbare Vrijeschool, het Geert Groote College in Amsterdam, te sturen. “Een reis van een half uur met de trein naar Amsterdam vind ik voor een kind van 12 jaar erg heftig. Mijn zoon zou dan eerst met de fiets naar een bushalte moeten fietsen, dan met de bus naar het station en dan een half uur in de trein. De onveiligheid, hoge reiskosten en een lange reistijd maken dit voor de meeste Almeerders niet haalbaar.”
Volgens de oudergroep hebben al ruim tweehonderd onbekende en bekende Almeerders waaronder Annemarie Jorritsma, Remy Bonjasky, Charly Luske en Jörgen Raymann een filmpje opgenomen. Hun filmpjes zijn sinds de start van de actie te zien op de Facebookpagina Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Almere.

Al zes jaar bezig

“De Nederlandse wetgeving maakt het bijna onmogelijk om een nieuwe school te starten”, zegt VVO Almere-voorzitter Marjanne van der Stok. “Er worden dermate hoge leerlingenaantallen gevraagd dat vrijwel geen enkele startende school aan die eis kan voldoen. Er ligt wel een wetsvoorstel voor een wijziging klaar, maar zolang dat er niet doorheen is helpt ons dat helaas niet.
Een samenwerking aangaan met een bestaande school en onder haar dak een Vrijeschool-afdeling te starten is vooralsnog niet mogelijk omdat de overkoepelende organen zoals de ASG en het Baken geen groen licht hebben gegeven. We proberen dit nu al zes jaar van de grond te krijgen. Een hele generatie is al verloren gegaan. Het duurt ons te lang.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto