Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Open dag in asielzoekerscentrum

Algemeen

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN - Om een indruk te krijgen van het wonen en werken in een asielzoekerscentrum, hielden alle bijna 100 azc’s in Nederland afgelopen zaterdag een open dag. Zo ook het azc in Almere, aan de Engelse Mijl 6.


Bezoekers kregen een indruk van het azc en konden kennismaken met de bewoners en hun leefomgeving. Een aantal van de bewoners toonde hun passie voor kunst, in het Theehuis gingen bezoekers met de asielzoekers in gesprek en er was een podium met muziek. Tijdens een rondleiding konden bezoekers het leven in een azc meemaken.
Ook de in Almere wonende actrice en presentatrice Tanja Jess nam met haar twee zoons een kijkje in het azc. Ze vond het bezoek ‘indrukwekkend’: “De appartementen zijn klein en sober en allesbehalve luxe. Veel mensen leven met elkaar op maar een paar vierkante meters terwijl ze veelal trauma’s hebben en uit verschillende culturen komen. En sommigen wonen hier al jarenlang. Ik sprak twee vrouwen uit Eritrea, waarvan er een wel vijf jaar door Griekenland had gezworven voordat ze naar Nederland kwam. Het azc in Almere was haar zesde azc. Dat is schrijnend, mensen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt.”
Positief vond ze de opvang en de vele vrijwilligers die een steentje bijdragen aan het welzijn van de asielzoekers in Almere. “En het azc in Almere is nog ruim opgezet en kleinschalig. Hier slapen de mensen met twee mensen op een kamer, terwijl er azc’s in Nederland zijn waar ze met tien of twaalf op een kamer liggen.”
De landelijke open azc-dag is een initiatief van het COA en VluchtelingenWerk Nederland. De dag werd georganiseerd in samenwerking met de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).
Het azc in Almere is sinds 2000 geopend en biedt plaats aan 800 asielzoekers.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto