Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Bewoners Regenboogbuurt doen snel wijzigingen’

Algemeen

REGENBOOGBUURT – Ondanks dat de gemeenteraad de oorspronkelijke kleuren van de Regenboogbuurt gerespecteerd wil zien duurt het nog enige tijd voordat dit officieel wordt. In die periode zouden de bewoners vrij zijn om straffeloos aanpassingen te doen.


“Er zijn nu al bewoners die bezig zijn om bijvoorbeeld kunststof kozijnen te plaatsen”, zegt Willie Kellerman van de groep ‘Flexibele kleuren Regenboogbuurt’. “Door nu die wijziging te doen hoeven ze zich niet aan de regels van het welstandsbeleid te houden.”
Toen de Regenboogbuurt werd opgeleverd was iedere straat herkenbaar aan de kleur. In de loop der jaren is dat vastgestelde kleurenpalet verwaterd. Iedereen deed eigenlijk maar wat. Vorig jaar kwam het comité Behoud de Regenboogbuurt met het voorstel om weer uniforme richtlijnen vast te stellen. Volgens het comité is de Regenboogbuurt cultureel erfgoed.
De groep Flexibele kleuren Regenboogbuurt wil ook graag uniformiteit, maar is van mening dat er flexibel mee moet worden omgegaan. Garagedeuren en tuinhekken zouden bijvoorbeeld naar eigen inzicht worden gekleurd. Kellerman: “Tijdens een onlangs gehouden bijeenkomst werd duidelijk dat de gemeente een periode inlast om de exacte kleuren te bepalen. Binnen vijf jaar wordt dan een nulpunt vastgesteld. Dan zijn alle kleuren van de straten geregistreerd en opvraagbaar. Tot die tijd is de wijk nog welstandsvrij en worden er geen boetes uitgedeeld. Je ziet nu in de buurt mensen snel offertes opvragen voor kunststof kozijnen en dergelijke.”
Kellerman ziet meer bezwaren: “Door de Regenboogbuurt aan te wijzen als cultureel erfgoed is de weg vrij voor de gemeente om de huren en OZB met 15 tot 30 procent te verhogen. Ook leeft er de angst dat we, als straks de Floriade er is, als een soort attractiepark worden gezien. Dan rijden de bussen met toeristen hier door de wijk heen. Dat was destijds bij de oplevering al zo, we kunnen ons voorstellen dat een bezoek aan de Floriade goed kan worden gecombineerd met ‘Regenboogbuurt kijken’.
De gemeenteraad praat in september verder over dit onderwerp.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto