Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Vijftiende editie Filmwijk Buitengewoon Schoon‘Een schone omgeving houdt niet op bij je tuinhek’

Algemeen

FILMWIJK – Al vijftien jaar is Mieke Wiegertjes betrokken bij de jaarlijkse schoonmaakactie van de Filmwijk. Elk jaar, zo aan het begin van de lente, organiseert een vast groepje bewoners een zaterdag ‘Filmwijk Buitengewoon Schoon’ om de wijk te ontdoen van rondslingerend afval. Zaterdag 16 april is de vijftiende editie. Een jubileumeditie.


“De wijk wordt er weer netjes van én het is een gezellige dag voor de buurt”, zegt Mieke Wiegertjes. Zij begon vijftien jaar geleden met de schoonmaakdag in Filmwijk nadat ze hoorde dat Oscarlaan-bewoner Joop Prent met andere bewoners de flats en de straat schoonhield. “Waarom alleen daar? dacht ik toen. Zoiets kon prima voor de hele wijk.” Inmiddels bestaat de schoonmaakdag vijftien jaar. Vorig jaar hebben er 170 mensen meegeholpen bij de schoonmaak. “Het is niet te meten of de hoeveelheid zwerfafval in vijftien jaar minder is geworden maar wat zeker is, is dat als er geen vuil ligt, het meestal netjes blijft. Ligt er één ding, dan liggen er de volgende dag zeker vijf andere dingen op straat. Het effect van zo’n schoonmaakdag lijkt klein, maar is groter dan de meeste mensen denken. En ik vind dat het hoort dat je je eigen omgeving schoon houdt.”
‘Smerige’ plekken in Filmwijk zijn volgens Mieke rond de busbaan, waar rondwaaiend afval makkelijk langs blijft liggen, het Walt Disneyplantsoen en langs de Cinemadreef. “Met de schoonmaakactie willen we mensen bewust maken van hun omgeving. Verantwoordelijkheid voor een schone omgeving houdt niet op bij je tuinhek. Bepaalde delen van de wijk zijn al heel schoon.”

Loterij en perkplantjes

Op vijf plekken in Filmwijk kunnen bewoners zaterdag vanaf 10.00 uur vuilniszakken en grijpers ophalen en daar het afval naartoe brengen. Iedereen die meehelpt krijgt een lot en sowieso krijgen alle kinderen die meehelpen op vertoon van hun lot iets van buitenspeelgoed. Ook krijgt iedereen die helpt een tray perkplantjes.
Vanaf 14.00 uur staan er op de schoolpleinen van De Caleidoscoop en De Polygoon springkussens en spelletjes en zijn er bij De Polygoon demonstraties van een dans- en sportschool en een ballonnenclown. Rond 15.00 uur doet wethouder Froukje de Jonge de verloting van de loterij.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto