Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘De stad’ maakt feest voor 40-jarig Almere

Algemeen

ALMERE – Het hele jaar, tot aan de exacte datum dat Almere veertig jaar bestaat op 30 november van dit jaar, informeert de Facebookpagina ‘40 jaar Almere’ over de rijke historie die Almere heeft. Met prachtige zwart-wit foto’s uit het Stadsarchief en verhalen van het Geheugen van Almere. Bewoners mogen met initiatieven komen waarmee het jubileum gevierd kan worden.


Op 30 november 1976 kregen de eerste 25 gezinnen de sleutel van hun woning aan de Schoolwerf. Deze dag wordt in de Almeerse geschiedenis dan ook aangemerkt als hét moment dat Almere ontstond. Maar een jaar eerder al woonden de echte ‘pioniers’ in het Bivak, waar de kwartiermakers van het nog niet bestaande Almere woonden. Drie Rijkspolitiemensen, twee medewerkers van nutsbedrijven, twee ambulancemannen en de conciërge van het houten gebouw De Haak dat als kantoor dienst deed. Voor de website www.geheugenvanalmere.nl schreef Connie Franssen daar een mooi artikel over.
Of nou het Bivak of de komst van de bewoners van de Schoolwerf het ‘ontstaan van Almere’ markeert, er is over Almere veel te vertellen. “Deze historie, en dan met name van Almere Haven omdat dit het eerste stadsdeel is, willen we weer op het podium krijgen met verhalen en beelden van toen”, zegt Olaf de Koning, gebiedsmanager van Almere Haven. “Dan gaat het om bestaande verhalen maar ook om verhalen die voor het eerst op papier gezet moeten worden. Hoe we dat doen, of we het in een boek of in een voorstelling verwerken weten we nog niet, maar in ieder geval staan we hier in november dit jaar uitgebreid bij stil.”

Bewoners organiseren

Toen in 2014 Almere als gemeente dertig jaar bestond, organiseerde de gemeente een groot feest in Almere Stad. Nu is het de bedoeling dat niet de gemeente, maar bewoners zelf invulling geven aan een feest om de veertigste verjaardag van Almere te vieren. Iedereen mag ‘iets’ te doen in het kader van veertig jaar Almere. De Koning: “Er is nog geen duidelijk omschreven idee maar in ieder geval maakt ‘de stad’ het feest. Onze taak is om initiatieven vanuit de stad los te maken waarmee we dit feest gaan vieren.”
Er zijn al wat initiatieven. “Theatergezelschap Groot Wild geeft vanaf april voorstellingen bij bewoners van Almere Haven thuis, over de identiteit van de afzonderlijke wijken van Haven. En stadsgids Marie-Josée Röselaers maakt vier historische wandelingen door Almere Haven.”
Alle activiteiten in het kader van veertig jaar Almere worden vermeld op www.facebook.com/40jaaralmere

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto