Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Toch witte kerst door bloeiend fluitenkruid

Algemeen

ALMERE – De hoge temperaturen lijken de Almeerse natuur danig in de war te brengen. Stadsecoloog Ton Eggenhuizen ziet diverse planten al in bloei staan. Maar, geen zorgen: ‘de natuur is sterk. Het lost zich vanzelf op.’


Maar bagatelliseren doet Eggenhuizen niet. “Dit is uitzonderlijk. Ik heb er nu op mijn site een blog over geschreven. Ik zie diverse planten in bloei staan: berenkauw, gele ganzenbloem, madeliefje, grote ereprijs. En ook het fluitenkruid. Die heeft witte bloesem. Hebben we toch een witte kerst.”
Dat de bloemen nu bloeien komt door de hoge temperatuur. Maar daarna stopt het proces, zo stelt Eggenhuizen. “De kans op bestuiving is erg klein, want de bijen, en al die andere bestuivers, zijn nog in geen velden of wegen te zien. En mocht dat onverhoopt toch gebeuren dan heeft de plant onvoldoende energie om daarvan zaad te produceren.”
Eggenhuizen verwacht geen nadelig effect voor de natuur. “Waarschijnlijk zullen de planten in het voorjaar opnieuw tot bloei komen. Naast temperatuur bepaalt ook de daglengte het seizoenritme. Voor planten en dieren die hun jaarcyclus vooral baseren op het lengen en korten van de dagen is die cyclus van jaar op jaar gelijk. Zo wordt de vogeltrek vooral gestuurd door die ritmiek in daglengte. Een probleem ontstaat als zo een trekvogel in Afrika aan de daglengte ziet wanneer hij naar het noorden moet, maar eenmaal hier aangekomen moet ervaren dat het seizoen al veel verder is. De bonte vliegenvanger had een kwart eeuw geleden nog de tijd om bij te komen van de trek. Nu moet hij haast maken om op tijd zijn eieren te leggen. De vliegenvanger voert zijn jongen met wintervlinder-rupsen die in 25 jaar tijd bijna twee weken vroeger uitkomen.
Het blog van Ton Eggenhuizen is te lezen op www.almerenatuur.wordpress.com

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto