Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Voedselbos Park Uithof mag er komen

Algemeen

HAVEN - Met instemming van alle fracties in de Almeerse gemeenteraad is de tijdens de Motiemarkt ingediende motie van de Havenaars Bep van Mil en Annemarie Westhoff aangenomen. Vanuit het wijkbudget Almere Haven 2016 wordt eenmalig 6.000 euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een voedselbos in Park Uithof.


Het voedselbos moet komen in Park Uithof, in de strook groen parallel aan de Westerdreef. “Dit is een groene strook, het noordelijke deel van Park Uithof, wat nog geen bestemming had”, zegt Annemarie Westhoff. Dit valt onder De Laren, een stuk groen in Haven waar straks ook een flat en deels jeugdland in komt. “De huidige projectleiding van De Laren stelde dit deel open voor bewonersinitiatieven. Een paar jaar geleden hadden we het voedselbos al genoemd toen we een zienswijze hadden ingediend en ingesproken hadden op de politieke markt. Ik was verbijsterd dat ons plan nu unaniem was aangenomen.”

Permacultuur

Annemarie Westhoff heeft heel veel zin en energie om met de realisatie van het voedselbos te gaan beginnen. “Het voedselbos is gebaseerd op permacultuur-principes. Het bestaat uit verschillende lagen van begroeiing, niet alles op één laag. Kruipers, klimmers, kruiden, struiken en kleine tot grote bomen. Onderaan begin je bijvoorbeeld met kweeperen of kweeappels, dan bramen, vlierstruiken en dan appelbomen. Het zijn lagen die elkaar versterken. Door afstemming tussen de verschillende lagen wordt het onderhoud van het bos op den duur minimaal.”
Welk gedeelte van de groene strook langs de Westerdreef door de bewoners gebruikt mag worden voor het voedselbos, is nog niet duidelijk. Begin december hebben de betrokken partijen, de gemeente, De Schoor en de omliggende scholen, overleg.
Samen

Het is de bedoeling dat bewoners, de vier omliggende scholen De Ark, De Polderhof, De Montessorischool en De Flierefluiter en Jeugdland Haven mee gaan helpen bij het bewerken van de grond, oogsten en verwerken van de producten. “Dan kun je daar straks activiteiten gaan organiseren, samen eten en samen zijn. Dan kan iedereen er van profiteren en gaat het park echt leven!”, zegt Annemarie Westhoff enthousiast.
Het eerste jaar zal voornamelijk besteed worden aan het uiteenzetten van de plannen. Het streven is om in oktober of november 2016 te gaan planten.
Motiemarkt

Op de begroting voor 2016 stonden 37 moties die voortkwamen uit de Motiemarkt die de gemeenteraad op 5 november had georganiseerd voor alle bewoners en instellingen van Almere. Van deze 37 moties heeft de gemeenteraad er uiteindelijk elf aangenomen, waarbij deze motie, voor een voedselbos in Almere Haven, zelfs door de hele raad werd ondersteund.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto