Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Jarig Voedselloket Almere is geen Voedselbank

Algemeen

DE MARKEN - Het Voedselloket Almere (VLA) is niet hetzelfde als de Voedselbank. Waar Voedselbanken vooral samengestelde voedselpakketten uitdeelt aan de allerarmsten, biedt VLA een compleet pakket voorzieningen. Maar belangrijker: een handvat naar betere tijden.

VLA startte in 2005 op initiatief van de MRKA (Maatschappelijke Relevante Kerken Almere) en het Rode Kruis afdeling Almere en bestaat nu dus tien jaar. De opzet is om mensen die niet kunnen voorzien in hun basisbehoeften, zo snel mogelijk weer financieel zelfstandig te maken door. In samenwerking met professionele hulpverleners wordt een financieel hersteltraject ingezet. VLA beschikt op de Ambachtsmarkt over een supermarkt waar klanten hun basisboodschappen kunnen doen, een kledingwinkel voor kinderen en volwassenen en een voedseltuin (deze is niet op de Ambachtsmark maar in de Wierden en in Poort) waarop biologisch groente en fruit wordt verbouwd. De hulp van VLA is dus niet eindeloos. Dat is een misverstand. Binnen gemiddeld een half jaar wordt verwacht dat cliënten weer zelfstandig verder kunnen. Een ander misverstand is dat de hulp van VLA vrijblijvend is. Er wordt van cliënten verwacht dat zij actief deelnemen aan een hulpverleningstraject, zodat zij binnen afzienbare tijd weer op eigen benen kunnen staan.
VLA is dus geen luilekkerland. Het blijkt een effectief instrument ten dienste van de wezenlijke waarden van participatie en zelfredzaamheid en heeft daarmee maatschappelijk, economisch en politiek gewicht. De komende jaren wil de organisatie de aandacht richten op preventie en participatie.
Mensen die VLA willen steunen kunnen dat het beste doen met geld of levensmiddelen. Eigenlijk zijn er áltijd levensmiddelen nodig. Die zijn het hardste nodig. Omdat VLA geen Voedselbank is, krijgt VLA ook geen overschotten van Voedselbanken. Maar ook persoonlijke inzet is zeer gewenst. Bijvoorbeeld door in supermarkten winkelende mensen te vragen om een extra boodschap te doen die dan in de VLA Supermarkt komt te liggen. Ook scholen, kerken, (bedrijven, verenigingen, sportclubs enz) kunnen helpen. Kijk voor alle mogelijkheden op www.voedselloketalmere.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto