Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerders zetten acties op voor vluchtelingen

Algemeen

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN - Buurthuis (BuurT-Thuis) Akwaaba, dat naast het asielzoekerscentrum gevestigd is, heeft het enorm druk door de vele Syrische vluchtelingen die dagelijks naar Almere komen. Landelijk komen er elke dag zo’n zevenhonderd vluchtelingen naar Nederland die verspreid worden over de verschillende asielzoekerscentra. Voor activiteiten gaan de Almeerse vluchtelingen naar Akwaaba.


Akwaaba is een initiatief van Stichting Inspiratie Inc. Deze stichting bouwt aan een actieve en creatieve samenleving met mensen van alle culturen, leeftijden en kwetsbaarheden, begeleid door betrokken kunstenaars en andere professionals. Mede-oprichtster Sandra Manintveld: “We krijgen nu zo’n vijftig tot tachtig mensen per dag in het buurthuis, die meedoen aan activiteiten als taallessen, muziek maken, koken, in de tuin werken. Ook fungeert het als ontmoetingsplek voor Almeerders met de vluchtelingen. In plaats van in het asielzoekerscentrum met twintig mensen op één kamer te zitten, kunnen ze hier iets doen. Het zijn allemaal mensen met talenten en dromen, die hun leven weer op willen bouwen. Hier kunnen ze daar aan werken.”

Hulp

De afgelopen twee weken hebben Almeerders ontzettend veel spullen naar het buurthuis gebracht voor de vluchtelingen. “We kregen heel veel knuffels, speelgoed en kleding, daar zijn we ze enorm dankbaar voor”, zegt Manintveld. “Wat we nog nodig hebben is regenkleding en laarzen zodat we ook met slechter weer buiten kunnen zitten en werken. Binnen is het namelijk niet zo groot.” Ook kan het buurthuis hout gebruiken voor een overkapping, mensen die kunnen helpen bij het uitbreiden van de overkapping, het stoken van de buitenkachels en vuur om buiten te kunnen koken. Ook hebben we tekort aan groente, fruit, halal vlees, een wasmachine en vaatwasser.”
De 10-jarige Claudia Zuidgeest is met haar moeder Marianne Vrijenhoek een actie gestart om wat te doen voor vluchtelingen in Almere. Ze zamelen op haar school, basisschool De Zeetuin aan de Monteverdistraat 5 in Muziekwijk, lege flessen in om met het geld speelgoed, potloden, stiften en papier te kopen voor de kinderen die in het Almeerse asielzoekerscentrum zitten. Lege flessen inleveren kan tot 30 september.
Open dag

Burgemeester Franc Weerwind opent BuurT-Thuis Akwaaba aan de Marathonlaan 11 zondag 27 september. Iedereen, bewoners van het naastgelegen asielzoekerscentrum en omliggende wijken, kunstenaars uit alle culturen en alle andere belangstellenden zijn van harte welkom bij de opening en de gratis open dag vanaf 12.00 uur.
Debat in stadhuis

Zowel het Centraal Orgaan Asielzoekers als de VNG hebben een oproep gedaan aan gemeenten in Nederland voor tijdelijke opvangplaatsen. Almeerse politieke partijen debatteren donderdag 24 september om 21.00 uur in de raadszaal van het stadhuis over noodopvang voor vluchtelingen. De bijeenkomst is vrij toegankelijk.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto