Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Promotieteam ‘Almere, stad zonder afval’ gaat langs wijken

Algemeen

ALMERE – Het promotieteam ‘Almere, stad zonder afval’ bezoekt deze zomer verschillende wijken en markten in Almere en vertelt bewoners over afval scheiden. Ook luistert het team naar tips van bewoners. De Molenbuurt en Almere Poort zijn al bezocht, deze week tot en met 8 augustus zijn Poort en de Eilandenbuurt aan de beurt. Het promotieteam is van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 20.00 uur actief en op zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur.


De gemeente wil Almeerders motiveren om afval (nog) beter te scheiden. Het promotieteam geeft praktische tips om het scheiden van afval makkelijker te maken. Gesprekken hierover vinden plaats op de markt (het promotieteam heeft een eigen kraam) en ook bij de mensen thuis.
Van 10 tot en met 15 augustus in de Eilandenbuurt, 11 tot en met 14 augustus in Overgooi en Vogelhorst en 18 tot en met 21 augustus in Overgooi, Vogelhorst en de Buitenvaart.
Het team geeft advies om in tien stappen ‘afvalloos’ te worden. Dat is bij de gemeente Almere de term voor bewoners die per jaar nog maar 50 kilo restafval per persoon overhouden.

Afvalloos in 10 stappen

1.   Richt je keuken in voor afvalscheiden: zorg voor aparte afvalbakjes of zakjes voor papier, plastic-blik-drankenkartons, glas en bioafval.
2.   Bioafval is alles wat biologisch afbreekbaar is. Dus niet alleen groente-, tuin- en fruitafval, maar ook andere etensresten. Ook luiers mogen bij het bioafval. In Almere mag bioafval in een doorzichtige plastic zak (pedaalemmerzak) in het gft-gedeelte van de duobak gegooid worden.
3.   In een blauwe papierbak van de gemeente kan makkelijk oud papier worden opgespaard. Het wordt niet nat en waait niet weg. Papier mag eens in de twee weken gebundeld aangeboden worden, of in de papiercontainers.
4.   Spaar al het oud textiel op in een zak. Niet alleen goede kleding maar ook kapotte en versleten kleding, schoenen, handdoeken, tassen, riemen, gordijnen, lakens, dekens, (zachte) knuffels, artikelen van (kunst-)leer of (imitatie-)bont, en textielresten mogen ingeleverd worden. Textiel mag ingeleverd worden tijdens de papierinzameling maar ook in textielcontainers of op recyclingperrons.
5.   Glas gaat natuurlijk per kleur in de glasbak in de buurt. En het glas mag met restjes er in en deksels erop in de glasbak. Let op: ruiten en spiegels kunnen ingeleverd worden op het recyclingperron.
6.   Houd grotere spullen van herbruikbaar materiaal die je weggooit, apart. Breng alles naar het recyclingperron of laat het gratis ophalen. Via het Digitaal Loket is daarvoor een afspraak voor grofvuil te maken.
7.   Elektrische apparatuur kan ingeleverd worden in de winkel waar het apparaat gekocht is. Of breng het naar het recyclingperron.
8.   Klein gevaarlijk afval (kca) mag nooit bij het restafval komen. Batterijen, lampen, verf, medicijnen, benzine en olie mag ook naar het recyclingperron.
9.   Afval mag nooit op de grond.
10.   Spullen die heel, bruikbaar en schoon zijn kunnen naar een kringloop- of weggeefwinkel. Hier worden ze opgeknapt en weer verkocht.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto