Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Hondenhater(s) actief in Almere

Algemeen

ALMERE - Op verschillende plekken in Almere worden gebakken keukensponzen neergelegd. Honden vinden dit erg lekker, maar het kan dodelijk zijn. De spons zet namelijk uit in de maag. Op social media circuleren verschillende berichten van hondenbezitters die tijdens het uitlaten van de hond sponzen vonden in Waterwijk, Tussen de Vaarten, Filmwijk, Parkwijk, Muziekwijk, Danswijk, Eilandenbuurt en Regenboogbuurt.


Lonneke de Haan wandelde met haar hond Happy langs de Lage Vaart in Tussen de Vaarten toen ze een gebakken spons vond. “Happy liep naar iets toe dat op beschimmeld brood leek”, aldus De Haan. “Gelukkig zag ik het op tijd, want Happy wilde net een hap nemen. Als ze ervan had gegeten kan de spons opzetten in de maag en daar kunnen honden dood aan gaan.”
Volgens De Haan is de spons daar bewust neergelegd. “Ik vraag me af wat iemand bezielt die dieren wil vergiftigen. Ik heb geen melding gedaan bij de politie en heb de spons weggegooid.”
De hond van Edwin de Ligt had minder geluk. Hij at een gebakken spons op. “Onze hond heeft mogelijk sponsjes gegeten ter hoogte van de Bunuellaan/Joris Ivenslaan in Filmwijk”, zo meldt De Ligt op de wijkgroep op Facebook. “Hij is hiervan erg ziek geweest, maar is nu gelukkig weer helemaal de oude. Het heeft even geduurd, maar zijn maagdarmstelsel is weer goed toegankelijk. Ik hoop dat deze dierenbeul wordt ontmaskerd!”
Sandra Rossen van DAS Dierenkliniek Almere Stad benadrukt dat het erg gevaarlijk is als een hond een gebakken spons eet. “Een spons is vreemd materiaal dat het lichaam niet kan verwerken. Het zet uit in de maag en kan niet door het darmkanaal heen. Een hond die dit heeft gegeten gaat heel veel braken, vaak komt er niks uit. Het dier wordt sloom en kan ook diarree krijgen. Ook kan de buik vol staan en heeft de hond buikpijn. De hond kan acuut overlijden.”
Hondeneigenaren die vermoeden dat hun hond een spons hebben opgegeten moeten direct contact opnemen met de dierenarts. “Snelle actie is vereist. Als de spons nog niet te groot is, kan deze operatief verwijderd worden”, aldus Rossen.

Aangifte

Bij de politie zijn maar twee meldingen van gevonden gebakken sponzen bekend. “Er is een spons gevonden aan het Leeghwaterpad en na de tweet van de wijkagent is er een melding binnengekomen van een spons aan de Oranjepan”, aldus politiewoordvoerder Saskia van Dungen.
De politie adviseert Almeerders die een spons aantreffen om hiervan direct een melding te maken. “Het liefst hebben we ook een foto van de plek waar de spons is aangetroffen en de spons zelf. Zo kunnen we achterhalen hoe de spons is neergelegd en kunnen we de spons zelf onderzoeken. Zo hopen we de dader op te sporen.
Als Almeerders een spons aantreffen dan adviseren wij om hiervan direct aangifte te doen. “En het liefst ook een foto te maken van de plek waar de spons is aangetroffen. Zo kunnen we achterhalen hoe de spons is neergelegd. Als het kan de spons ook meenemen, zodat we deze kunnen onderzoeken op bijvoorbeeld de soort spons. Zo hopen we de dader op te sporen. De spons niet laten liggen om andere dieren te beschermen en te voorkomen dat zij dit opeten. Een melding maken kan via 144 red een dier of 0900-8844.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto