Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Mollen ruïneren perkjes in Regenboogbuurt

Algemeen

REGENBOOGBUURT – Frits Ilcken uit de Regenboogbuurt ergert zich groen en geel aan de molshopen in de gemeenteperkjes in zijn straat. “Al lange tijd terroriseren mollen de perken in de Rougestraat”, aldus Ilcken. “De perken zijn publieke gemeentegrond, maar de gemeente weigert de mollen te bestrijden.”


De perkjes in de hele straat zijn, volgens Ilcken, voorzien van molshopen. “Het ziet eruit alsof er oorlog heeft gewoed met kraters van granaatinslagen. Het is een systematische mol, want de molshopen bevinden zich aan de randen van ieder perkje. Om de 50 centimeter bevindt zich een hoop, nooit in het midden.”
Ilcken heeft zelf de perkjes al een aantal keer netjes gemaakt. “Ik voel me deels verantwoordelijk voor hoe het eruit ziet. Maar het blijft gemeentegrond. En een paar weken nadat ik het aan kant heb gemaakt zijn die hopen er weer. Door de hele straat. Het ziet er niet uit. Er zitten ook molshopen in mijn voortuin, maar daar klaag ik niet over want dat is mijn eigen grond. Ik weet dat de gemeente geen ongedierte bestrijd op privéterrein.”
De gemeente geeft, volgens Ilcken, ‘niet thuis’. “Ik heb de gemeente gebeld op het algemene nummer en mijn klacht uitgelegd. Ik zou binnen twee weken een reactie krijgen. Krijg ik een dag later een mail van stadsreiniging, met als onderwerp ‘Glas’, waarin staat dat mijn melding wordt afgesloten omdat hij tot een goed einde is gebracht. De gemeente zou onderzoek hebben gedaan, maar is hier nooit geweest.”
De gemeente ziet mollen niet als schadelijke dieren. “Daarom voeren we geen actief bestrijdingsbeleid”, aldus Judith van Dijk. “Mollen zijn nuttige dieren die insecten eten en zorgen voor omwoeling van de grond. Gemeenten hebben inderdaad een zorgplicht in de bestrijding van schadelijk ongedierte. Overigens gaan we hier vanuit natuur- en milieuoverwegingen terughoudend mee om.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto