Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Filmwijk heeft eigen boomgaard

Algemeen

FILMWIJK – Zo’n dertig geadopteerde fruitbomen staan sinds zaterdag aan de zuidrand van het Lumièrepark, tegenover het strandje. De eigenaars hebben hun appel- en perenbomen zelf geplant en er een naamkaartje op gezet. Over een jaar of twee zullen deze bomen vruchten gaan geven.


De bomen zijn oude appelrassen als Notarisappel, Schellinkhouter, Glorie van Holland, Groninger Kroon en Ossekop, maar ook een paar perenbomen. De boompjes zijn nu nog klein maar staan al trots tussen de grote, oude wilgen aan het Weerwater. Filmwijkbewoners, verenigd in de werkgroep Duurzaam Groen van het Platform Filmwijk, hebben dit boomgaardproject tot stand gebracht. De gemeente Almere heeft de locatie beschikbaar gesteld en hielp mee bij het planten van de bomen. “Dit is wat je als stad wilt: dat bewoners samen dit soort initiatieven ontplooien waardoor de onderlinge verbondenheid groter wordt”, zegt wethouder Froukje de Jonge enthousiast. “Kijk maar hoeveel mensen hier bij betrokken zijn: nu worden de bomen geplant, straks geoogst en moeten de bomen bijgehouden worden. Dat is wat je wilt. Niet dat bewoners anoniem naast elkaar leven.”

Vruchtkunde

Bewoners van Filmwijk zijn druk bezig met het ingraven van hun boom. ‘Maar niet dieper dan de ent’, waarschuwt wethouder De Jonge. “Als je de ent ook in de aarde plant, kan dat deel gaan rotten en gaat je boom dood. De sapstroom is op dat deel van de boom namelijk anders.” Ze heeft zich in het onderwerp verdiept. “Wist je bijvoorbeeld dat er pomologische verenigingen bestaan die zich bezighouden met fruitrassen? En dat de Notarisappel al uit 1890 komt? In ieder geval is dit een initiatief dat de stad verrijkt, waar de buurt bij betrokken wordt. En het komt van de bewoners zelf.”
Leerlingen van basisschool De Caleidoscoop hebben vorige week donderdag hun vier geadopteerde bomen geplant.
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto