Afbeelding
Almere DEZE WEEK

SP: ‘We moeten haast maken met extra opvang voor asielzoekers’

Algemeen

ALMERE – De SP Almere heeft schriftelijke vragen gesteld over het verzoek dat het Centraal Orgaan opvang (COA) Asielzoekers heeft gedaan om zeshonderd asielzoekers meer op te kunnen vangen in het asielzoekerscentrum op sportpark Fanny Blankers-Koen. Daarnaast verzoekt COA om een groter centrum te bouwen in Oosterwold. Het college doet nog onderzoek naar beide verzoeken.


“En dat is precíes wat mij zo tegen de borst stuit: de gemeente gaat er ‘een studie van maken’ en ondertussen is er niks concreet, niks duidelijk. Maar er zijn in de wereld nu zóveel brandhaarden dat COA het water aan de lippen staat”, zegt SP-fractievoorzitter Ans DeSumma. COA deed het officiële verzoek om een grotere opvangcapaciteit in Almere op 1 juli, vlak voor het reces. Het college is inmiddels gestart met een ‘ambtelijk onderzoek’ naar de mogelijkheden van uitbreiding van het huidige asielzoekerscentrum in Almere dat nu achthonderd plekken heeft, uit te breiden met zeshonderd extra. Een nieuwe locatie is volgens de gemeente niet mogelijk.
“Ik wil ook wel weten waarom de bouw van een nieuw centrum is afgewezen”, zegt DeSumma. “In Oosterwold is nu niks, misschien is dat de reden? Of hebben we een andere locatie? Asielzoekers worden nu al wegens het tekort aan plaatsen in de IJsselhallen in Zwolle gestopt. We moeten haast maken met het bieden van alternatieven, die mensen hebben het echt nodig. Er zijn veel mensen op de wereld die huis en haard verloren hebben en pas terug kunnen als er vrede is in hun land. En wat gaat Almere doen? Uit het raam kijken? We moeten niet te lang onderzoeken maar mensen in hoge nood een helpende hand bieden.”
SP Almere hoopt op korte termijn de mogelijkheden te horen die er zijn voor asielzoekers in Almere, zodat de raad er een besluit over kan nemen. DeSumma heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat de raad dan snel in het voordeel van de asielzoekers kan beslissen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto